Darob mite – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Darob mite - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Darob mite je antiaritmik za liječenje poremećaja srčanog ritma

Simptomatske ventrikularne tahikardije su teški poremećaji ritma srca, s ubrzanim otkucajima srca u srčanim klijetkama, a simptomatske supraventrikularne tahikardije nastaju iznad klijetki srca. Darob mite je antiaritmik za liječenje poremećaja srčanog ritma u oba ova slučaja. Djelovanje lijeka omogućuje prevenciju kroničnog poremećaja srčanog ritma, ali i u slučajevima kada postoji prijetnja takvog poremećaja. Glavna djelatna tvar u lijeku je sotaloklorid, a djelovanje snažno blokira beta receptore. Lijek ne smijete uzimati s alkoholom, ali ni s mlijekom i mljiečnim proizvodima.

Darob mite se ne preporučuje za vrijeme dojenja, a u trudnoći samo ako liječnik procijeni da je to nužno. Lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 18 godina. Kod starijih osoba se doza prilagođava prema anamnezi i dobi, a naročito ako su kod bolesnike smanjene bubrežne funkcije. Lijek može utjecati na vozačke sposobnosti, naročito na početku liječenja, pa je bolje ne voziti. LIjek dobivate na recept, uzimate ga po preporuci liječnika i ne smijete prestati uzimati lijek na svoju ruku.

Darob mite upozorenja i mjere opreza

Osobe preosjetljive na sulfanomide, sotaloklorid ili neki drugi sastojak ovog lijeka ga nikako ne smiju uzimati. Darob mite upozorenja i mjere opreza navode da lijek ne smiju uzimati ni osobe sa insuficijencijom srca, kod infarkta, šoka, sa anesteticima, kod aritmija (sinusna bradikardija), kod niskog pulsa (ispod 50 otkucaja), lošeg EKG nalaza, zatajenja bubrega, manjka kalija ili magnezija u krvi, niskog tlaka, teškoća s cirkulacijom, astme i drugih dišnih tegoba, metaboličke acidoze i neliječenog tumora nadbubrežne žlijezde.

Darob mite se ne smije davati bez liječničkog nadzora kod smanjene funkcije bubrega, dijabetesa, problema sa štitnjačom, smetnji periferne cirkulacije, psorijaze, spazma koronarnih arterija, ako idete na operaciju pod anestezijom. Ovaj lijek je antiaritmik III klase i u kombinaciji sa sa drugim beta blokatorima se treba nadzirati, kao i kod dugotrajnog proljeva. Lijek može čak i povećati aritmiju, a žene na lijek jače reagiraju. Liječenje treba započeti pod kardiološkim nadzorom, a tijekom liječenja treba obavljati redovite liječničke kontrole.

Darob mite i moguće nuspojave

Ako istovremeno sa ovim lijekovima uzimate neke druge lijekove za druge bolesti to može pojačati nuspojave lijeka. Darob mite i moguće nuspojave često se javljaju u vidu slabosti (astenije), tjeskobe, potištenosti, depresivnih faza, smetnji spavanja, tepkih snova, halucinacija, promjena raspoloženja, impotencije. Česte nuspojave su glavobolje, omaglica, vrtoglavica, poremećaj osjeta, nesvjestice (sinkopa), poremećaj okusa, hladnoća udova, smetnje s vidom, problemi sa sluhom, tinitus, vertigo, otežano disanje (dispneja), osip, crvenilo, svrbež, mišićna slabost (miospazmi) i erektilne disfunkcije.

Darob mite može izazvati bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, proljev, lošu probavu (dispepsija), vjetrove, suhoću usta, povišenu temperaturu, bol u prsima i edem. Rjeđa nuspojava je konjuktivitis, pojačani napad angine pektoris, pojačani problemi periferne cirkulacije poznati pod nazivom raynaudov sindrom, alergijski bronhitis s fibrozom. Učestalost nekih nuspojava nije utvrđena, kao što su trombocitopenija, hipoglikemija, povećanje masnoća u krvi, smanjenje korisnog kolesterola, pogoršanje opstruktivne bolesti pluća, prekomjerno znojenje (hiperhidroza), ispadanje kose (alopecija), a mogu se pojaviti i neke druge nuspojave.


Tagovi: