Danas je Dan državnosti, no mnogi ne znaju što se ustvari slavi. Ovo vjerojatno ni vi niste znali

Danas je Dan državnosti, no mnogi ne znaju što se ustvari slavi. Ovo vjerojatno ni vi niste znali

Danas, 30. svibnja, obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske, ali mnogi građani možda nisu u potpunosti svjesni povijesnog značaja ovog datuma. Što se zapravo slavi na Dan državnosti? Kroz ovaj članak, otkrit ćemo zanimljive činjenice o ovom važnom državnom prazniku i razjasniti njegovu povijesnu pozadinu.

Što je Dan državnosti?

Dan državnosti obilježava povijesni trenutak kada je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi višestranački sabor u Republici Hrvatskoj nakon prvih slobodnih izbora održanih u travnju i svibnju iste godine. Ovaj događaj označava početak kraja komunističke vlasti i uvod u stvaranje samostalne i suverene države.

Zanimljive činjenice o Danu državnosti

  1. Povijesna simbolika: Prvo zasjedanje Sabora 30. svibnja 1990. godine označilo je početak procesa koji je vodio ka neovisnosti Hrvatske od Jugoslavije. Na tom zasjedanju izabran je Franjo Tuđman za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Hrvatske.
  2. Promjene datuma: Dan državnosti se kroz povijest obilježavao na različite datume. Između 2001. i 2019. godine, Dan državnosti je bio premješten na 25. lipnja, datum kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom. No, 2019. godine, Hrvatski sabor je odlučio vratiti obilježavanje Dana državnosti na 30. svibnja.
  3. Dan neovisnosti: Mnogi ljudi brkaju Dan državnosti s Danom neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada. Dan neovisnosti slavi se u spomen na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve veze s bivšom SFRJ, nakon što je prošao tromjesečni moratorij na tu odluku, prema Brijunskom sporazumu.
  4. Proslave i običaji: Na Dan državnosti, diljem Hrvatske organiziraju se različiti događaji, uključujući svečane parade, polaganje vijenaca, mise za domovinu i razne kulturne manifestacije. To je dan kada se građani prisjećaju hrabrosti i žrtve onih koji su se borili za slobodu i neovisnost Hrvatske.
  5. Kontroverze i polemike: Zbog promjena u datumu obilježavanja Dana državnosti, mnogi građani, ali i političari, imali su različite stavove o tome koji datum treba biti službeno priznat. Vraćanjem proslave na 30. svibnja, željelo se obnoviti simboliku početka stvaranja demokratske Hrvatske.

Dan državnosti Republike Hrvatske nije samo datum na kalendaru, već je simbol početka novog doba za Hrvatsku. Kroz povijesne promjene i izazove, ovaj dan podsjeća nas na važnost demokracije, slobode i nacionalnog identiteta. Dok slavimo Dan državnosti, prisjećamo se hrabrosti i odlučnosti onih koji su omogućili stvaranje samostalne Hrvatske. Stoga, kad sljedeći put budete obilježavali ovaj važan dan, sjetite se što on doista znači i kako je oblikovao suvremenu Hrvatsku.


Tagovi: