Dali se plaća porez na prvu nekretninu

Dali se plaća porez na prvu nekretninu

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:14
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Koliko iznosi porez na prvu nekretninu ako ste ju kupili?

Benjamin Franklin rekao je kako ništa na ovome svijetu nije sigurno osim smrti i plaćanja poreza. Porez na nekretnine često iznenadi mnoge, osobito one koje po prvi puta kupuju nešto svoje. Danas postoje dvije vrste poreza koji mogu zateći kupce prve nekretnine. Koliki je porez na prvu nekretninu ponajviše ovisi o tome da li ste platili sami PDV prilikom kupnje ili ne. Porez na prvu nekretninu ukinut je još 2017. godine, te se uveo sistem da ako osoba prilikom kupnje prve nekretnine odmah plaća PDV, tada je oslobođena plaćanja dodatnog poreza na promet nekretninama.

Dakle, ukoliko se odlučite na kupnju nekretnine od fizičke osobe koja nije zavedena u sustavu PDV-a, tada ga ne plaćate, no biti ćete obvezni plaćati do 3 % vrijednosti same nekretnine na porez na promet nekretnine. Javni bilježnici obavezno moraju prilikom svake ovjere samog kupoprodajnog ugovora u prometu s nekretninom dostaviti određene podatke nadležnoj poreznoj upravi. Ovdje će se vidjeti koja vrsta poreza se plaća, što znači da bi bilo pametno da se kupac prije kupnje dobro informira. Porezna uprava šalje rješenje o plaćanju poreza koji se po zakonu mora platiti.

Koliko iznosi porez na prvu nekretninu ako je ona naslijeđena?

Porez na nekretninu koja je naslijeđena ovisit će o redu nasljedstva. Ako ste nekretninu naslijedili ili vam je darovana od strane osobe u srodstvu, ili je prethodni vlasnik bračni partner, izvanbračni parter, potomak ili predak, formalni ili neformalni partner, posvojitelj, tada ćete biti oslobođeni od plaćanja poreza ukoliko se dostavi dokumentacija koja pokazuje na srodstvo te odnos. Također, nakon rastave braka ili razilaženja u izvanbračnoj zajednici u postupku same podjele imovine bivši partner je oslobođen od plaćanja svih poreza na samu nekretninu, neovisno o tome da li u vlasništvu postoje druge nekretnine ili ne.

Ako ste od određenog srodnika koji nije u uspravnoj liniji srodstva dobili na dar ili isto naslijedili nekretninu, tada je normalno da se pitate koliko iznosi porez na prvu nekretninu ako je ona naslijeđena? U tom slučaju biti ćete obvezni platiti određeni porez na promet nekretnine u iznosu do 3% od ukupne tržišne vrijednosti same nekretnine. Stoga, budite spremni da će darovanje nekretnine donijeti pitanje poput koiko iznosu porez na prvu nekretninu ako je ona naslijeđena.

Koliko iznosi porez na prvu nekretninu u ostalim slučajevima kada ste oslobođeni od plaćanja poreza?

Postoje još neki slučajevi kada bi se trebali zapitati koliko iznosi porez na prvu nekretninu. Evo na koje slučajeve trebate obratiti pozornost: Ako ste pokrenuli postupak vraćanja vama oduzete nekretnine nacionalizacijom koja je bila prisutna u bivšoj državi, tada ste oslobođeni od plaćanja poreza. Također, izbjeglice i prognanici također ne moraju plaćati porez na nekretninu ukoliko naprave zamjenu za svoju nekretninu u inozemstvu. Zaštićeni najmoprimci koji otkupljuju nekretninu, stanarsko pravo za kupnju nekretnine, osobe koje su stekle nekretninu u okviru procesa društvenog vlasništva - sve su ovo slučajevi gdje se porez ne plaća.

Koliko iznosi porez na prvu nekretninu je pitanje koje vas ne treba zabrinjavati ako imate sklopljeni ugovor o doživotnom ili smrtnom uzdržavanju s bračnim partnerom, izvanbračnim partnerom, ili srodnikom po uspravnoj liniji, posvojenikom te posvojiteljem. Naravno, sve je potrebno dokazati određenom dokumentacijom kako bi porezna uprava mogla osloboditi od porezne obveze plaćanja poreza na naslijeđenu ili stečenu nekretninu.


Tagovi: