Dali integralni kruh deblja

Dali integralni kruh deblja

Integralni kruh – općenito

Integralni kruh jedna je od zdravijih opcija u prehrani koja se sve više preferira zbog svojih nutritivnih vrijednosti i brojnih zdravstvenih prednosti. Proizvodi se od cjelovitog zrna pšenice koje uključuje sve dijelove zrna, a to su mekinje, klicu i endosperm. Za razliku od bijelog kruha, gdje se koristi samo endosperm, integralni zadržava sve dijelove zrna, čime se čuva više hranjivih tvari. Integralni kruh bogat je vlaknima, kompleks B vitamina, antioksidansima, te mineralima kao što su željezo, magnezij, selen i cink, koji igraju ključne uloge u raznim tjelesnim funkcijama. Prednost kod integralnog kruha je što poboljšava i održava zdravu probavu zbog visokog udio vlakana Pošto ima niži glikemijski indeks u usporedbi s bijelim kruhom, pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi. Vlakna u integralnom kruhu povećavaju osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju unosa kalorija i upravljanju tjelesnom težinom. Redovita konzumacija cjelovitih žitarica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i drugih kroničnih stanja.

Integralni kruh – nutritivne vrijednosti

Integralni kruh je nutritivno bogata namirnica koja nudi brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka. Bogat je prehrambenim vlaknima, što je jedna od njegovih najvažnijih nutritivnih prednosti. Vlakna pomažu u održavanju zdrave probave, sprječavaju zatvor i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, te stvaraju osjećaj sitosti, što može smanjiti ukupni unos kalorija. Također, redovita konzumacija vlakana povezana je s nižim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka. Sadrži različite vitamine, posebice one iz skupine B kao što su tiamin, niacin, riboflavin i folna kiselina. Također, bogat i raznim mineralima, uključujući željezo, magnezij, selen i cink. Integralni kruh sadrži i antioksidanse, koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Antioksidansi u integralnom kruhu uključuju fenolne spojeve i fitinske kiseline koje doprinose općem zdravlju. Sadrži i razne fitokemikalije i biljne spojeve koji imaju antiinflamatorna svojstva.

Integralni kruh – recept

Kako biste mogli sami napraviti integralni kruh, od sastojaka će vam trebati 500 grama integralnog pšeničnog brašna, 300 mililitra tople vode, 1 žlica suhog kvasca ili 25 g svježeg kvasca, 1 žlica meda ili šećera, 1 žličica soli, 2 žlice suncokretovog ulja te sjemenke ili orašasti plodovi po želji. U zdjelu dodajte toplu vodu, med ili šećer i suhi kvasac (ako koristite svježi kvasac, prvo ga izmrvite). Lagano promiješajte i ostavite da stoji 5 do 10 minuta dok se kvasac ne zapjeni. U zdjelu stavite integralno brašno i sol. Dodajte smjesu kvasca i suncokretovo ulje. Po želji dodajte sjemenke ili orašaste plodove. Miješajte sastojke dok ne dobijete grubo tijesto. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 10 do 15 minuta. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Stavite tijesto zdjelu i prekrijte krpom ili sa folijom. Ostavite tijesto da se diže oko 1 do 2 sata. Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na površinu i lagano pritisnite kako biste izbacili višak zraka. Oblikujte tijesto i stavite ga u kalup za pečenje. Ponovno prekrijte tijesto krpom i ostavite da se diže još 30 do 60 minuta dok se ne udvostruči volumen. Zagrijte pećnicu na 220°C. Pecite kruh u prethodno zagrijanoj pećnici 25 do 35 minuta. Izvadite integralni kruh iz pećnice i ostavite ga da se hladi na rešetki barem 30 minuta prije rezanja.


Tagovi: