Dali cedevita deblja

Dali cedevita deblja

I cedevita ima svoje kalorije

Svi napitci imaju neke kalorije, a neki su prave kalorijske bombe. tako i cedevita ima svoje kalorije, a pri konzumaciji treba voditi računa i o kalorijama koje unosite kroz prehranu i neke druge napitke. Odraslima se preporučuje dvije čaše cedevite, a djeci samo jedna čaša, više od toga može dovesti hipervitaminoze. Cedevitu ne bi trebalo piti noću jer vitamini razbuđuju, pa ćete teže zaspati. Ovo je sintetički napitak, pa je bolje unositi prirodne vitamine kroz prehranu.

Cedevita sadrži 365 kalorija na 100 grama praha, ali u čašu vode obično dodajemo jednu žlicu cedevite pa čaša napitka ima oko 70 kalorija, ali nema masti ni bjelančevina. No, u 100 grama cedevite su 84 grama ugljikohidrata koji su 100% šećer, 2,3 grama soli, 213 miligrama vitamina C, 43 miligrama niacina odnosno vitamina B3,32 miligrama vitamina E, 16 miligrama pantotenske kiseline, 3,7 miligrama vitamina B6,3,7 miligrama riboflavina ili vitamina B2,2,9 miligrama tiamina odnosno vitamina B1, te folnu kiselinu (B9) i vitamin B12.

Kod preporučenog uzimanja cedevita ne deblja

Ovaj dodatak prehrani je zapravo omiljeni napitak i lako je prekoračiti preporučene doze. Kod preporučenog uzimanja cedevita ne deblja, ali kod stalnog konzumiranja i ako je ono prekomjerno može doći do oštećenja jetre ili pojave bubrežnih kamenaca. Dnevna doza cedevite ne bi smjela biti veća od 20% ukupnog dnevnog kalorijskog unosa kroz prehranu ili kroz unos drugih napitaka koji također imaju svoje kalorije. Ako ne pretjerujete nema veće štete, ako pretjerujete može biti i nuspojava.

Pretjerani unos pojedinih vitamina može izazvati probavne tegobe, mučnine, povraćanje, proljev, zamagljen vid, dvoslike, glavobolju, grčeve u trbuhu, osip. Cedevita ima velik udio vitamina C, a preporučeni dnevni unos vitamina C je 500 miligrama, prekoračenja te doze može izazvati neželjene nuspojave, a unos preko 1 000 miligrama kod trudnica može izazvati i pobačaj. Kod debljanja morate misliti samo na šećer iz cedevite, ali i svi ostali sastojci mogu imati svoje nuspojave zato oprezn s cedevitom, držite se preporučenih doza i ne samo zbog debljanja.

Cedevita je instant napitak

MOderni svijet voli sve instant proizvode, sve oko čega se ne treba puno mučiti, što se brzo priprema i odmah se može poslužiti. Nema sumnje, cedevita je instant napitak u prahu koji samo razmutite u vodi i napitak je gotov. Proizvod je dobro dizajniran, omjeri sastojaka dobro odvagnuti, sinteza okusa prepoznatljiva, ali u njemu je puno šećera kau i u većini industrijskih napitaka, a vitamini su sintetske strukture i zato postoje preporuke o dnevnim dozama.

Intencija je da kroz prehranu unosimo sve potrebne sastojke, pa i vitamine, jer prirodne sastojke ljudsko tijelo najbolje apsorbra i iskoristi. Cedevita kao dodatak prehrani nadomiješta one vitamine s kojima je naše tijelo u deficitu, bilo zbog jednolične prehrane ili iz nekih drugih razloga. Dvije čaše cedevite dnevno vas neće udebljati, ali više od dvije vam mogu škoditi. Djeci nemojte davati više od jedne čaše cedevite dnevno, a trudnicama će više odgovarati svježe cijeđeni sokovi i cedevitu bi trebale izbjegavati.


Tagovi: