Da li je ciroza jetre izlječiva

Da li je ciroza jetre izlječiva

Što je ciroza jetre i zašto nastaje?

Ciroza jetre opisuje se kao kronična bolest jetre koja je uzrokovana raznim stanjima te bolestima jetre poput hepatitisa ili kroničnog alkoholizma. Jetra obavlja razne važne funkcije u našem organizmu, od kojih je potrebno naglasiti detoksikaciju štetnih tvari, pročišćenje krvi i stvaranje vitalnih i hranjivih tvari. Jetra je najveća žlijezda u našim tijelima i odgovorna je i za proizvodnju žuči koja je važan dio probave. Ciroza se opisuje kao stanje gdje se normalno i zdravo tkivo jetre postupno zamjenjuje s fibroznim tkivom (nastaju fibrozni ožiljci), odnosno nastaju oštećenja jetrenih tkiva.

Ciroza u većini slučajeva veoma sporo napreduje i često ne pokazuje simptome u ranim stadijima nastanka. Kada nastane, može uzrokovati i nakupljanje tekućine u abdomenu, kao i moguće krvarenje i može uzrokovati poremećaje u moždanim funkcijama. Kako se funkcija jetre pogoršava, tako se javljaju i ozbiljnije komplikacije. Stvaranjem novog tkiva, jetra nije više u stanju vršiti svoje prvobitne funkcije. Tretmani liječenja ciroze jetre razlikuju se od osobe do osobe. Ponekad je jedno transplantacija jetre jedino rješenje. Kod osoba koje su starije od 45 ili 65 godina, ciroza jetre je najčešći uzrok smrti odmah nakon srčanih oboljenja i raka.

Zašto nastaje? Jetra je veoma osjetljiva na alkohol. Pretjerana konzumacija alkohola dovodi vašu jetru do stanja kada ona ima pojačanu potrebu za kisikom, no istovremeno se na njoj nakupljaju masti koje onemogućuju potražnju za kisikom. U navedenom scenariju imunološki sustav će reagirati s upalnim procesom koji će uništiti stanice jetre i tako na njoj nastaju ožiljci te čvorići. Ciroza također može nastati radi: Kronične infekcije hepatitisom B, autoimunim bolestima, nakupljanjem bakra u jetri, preosjetljivosti na lijekove, cističnom fibrozom, začepljenjem žučovoda, dijabetesom, poremećajem srca i krvnih žila, nakupljanjem željeza u jetri.

Kako se prepoznaje ciroza jetre?

Osobe koje imaju blagi stadij ciroze jetre obično neće osjetiti prve simptome, te će zapravo godinama misliti kako su zdrave. Ciroza jetre prvi puta će se otkriti kroz rutinski test krvi ili preko pregleda. liječnik može odrediti jedan ili po potrebi više laboratorijskih testova koji će pokazati da li postoje problemi s jetrom. Ciroza često prolazi bez početnih simptoma, no oni se pojavljuju u uznapredovaloj fazi bolesti. Najčešći simptomi ciroze jetre su:

Gubitak energije i stalni osjećaj umora, lako dobivanje modrica i krvarenja, svrbež na koži, žuta boja koja se pojavljuje na koži i očima, nakupljanje tekućine u abdomenu, povišena tjelesna temperatura, bolovi u abdomenu i stalni osjećaj napuhnutosti, gubitak teka i težine, oticanje nogu, česta pospanost i zbunjenost kao i nerazgovijetni govor, točkaste crvene mrlje na koži, crvenilo na dlanovima, atrofija testisa kod muškaraca, povećanje grudi kod muškaraca. Kada osoba primijeti neke od navedenih simptoma, potrebno je posumnjati na cirozu jetre. Ciroza jetre je stanje koje se može držati pod kontrolom, no važno je reagirati na vrijeme.

Kako se liječi ciroza jetre?

Kada se uz pomoć liječnika i pretraga utvrdi prisutnost ciroze jetre, određuje se proces liječenja. Da li je ciroza jetre izlječiva? Nije, no oboljenje se može dobro kontrolirati. Samo liječenje će ovisiti o uzroku nastanka i opsegu samog oštećenja. Ciljevi liječenja su usporiti daljnje napredovanje ožiljaka koji nastaju na jetri, spriječiti te liječiti simptome kao i komplikacije ciroze. Određene osobe morat će boraviti u bolnici ukoliko je oštećenje teško. Ciroza jetre liječit će se prema uzročniku nastanka. Što ako je ciroza uznapredovala?

Ukoliko ne postoji mogućnost liječenja uzročnika, tada je zadnji stadij u liječenju transplantacija jetre. Prestanak rada jetre može se primijetiti prema: Žutici, zadržavanju tekućine u tijelu, crvenim mrljama na tijelu, disfunkciju bubrega. Transplantacija donosi zdravu jetru koja se zamjenjuje sa oštećenom. Da li je svaka osoba s teškom cirozom dobar kandidat za transplantaciju? Ne. Ukoliko je osobi potrebna transplantacija jetre, tada ona mora proći brojna testiranja kako bi se utvrdilo njeno zdravlje. Osobe koje ne pate od težeg oblika ciroze često će se liječiti uz pomoć propisanih lijekova i promjenom načina života.


Tagovi: