Da li helex uspavljuje

Da li helex uspavljuje

Helex - primjena i djelovanje

Helex je lijek koji sadrži aktivnu tvar alprazolam. Alprazolam je benzodiazepin koji se koristi za liječenje tjeskobe i sličnih stanja. Alprazolam djeluje na središnji živčani sustav smirujući ga. Benzodiazepini poput alprazolama povećavaju učinak neurotransmitera GABA (gama-aminomaslačna kiselina) u mozgu. GABA je neurotransmiter koji ima inhibicijski učinak na središnji živčani sustav, što znači da smanjuje aktivnost neurona. Kao rezultat toga, alprazolam može smanjiti osjećaj anksioznosti, napetosti i straha. Helex se obično koristi za kratkotrajno liječenje simptoma anksioznosti i paničnih poremećaja. Može se propisivati ​​u slučajevima teške anksioznosti, napada panike, i prije operacija ili medicinskih postupaka koji mogu uzrokovati anksioznost. Također se koristi u terapiji kod alkoholnih apstinencijskih sindroma i drugih uvjeta u kojima je potrebno smirivanje središnjeg živčanog sustava. Ovaj se lijek treba uzimati prema uputama liječnika i samo u slučaju kada je to zaista potrebno. Lijek je namijenjen samo za kratkotrajnu upotrebu, te se ne smije dulje uzimati od 4 tjedna.

Helex - upute i nuspojave

Uvijek uzimajte lijek prema uputama liječnika ili ljekarnika, te ako niste sigurni oko doze, možete se uvijek savjetovati sa svojim liječnikom. Dozu će individualno prilagoditi liječnik, te se obično počinje s nižom dozom i postepeno se povećava prema potrebi. Nikada nemojte sami mijenjati dozu ili prekidati liječenje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Za starije i osjetljive pacijente, liječnik će odabrati dozu prilagođenu njihovoj dobi i općem stanju. Trajanje liječenja ne smije prelaziti 4 tjedna, te se ne koristi za dugotrajno liječenje zbog rizika od ovisnosti. Liječnik će redovito procjenjivati potrebu za nastavkom terapije. Doza za tjeskobu se počinje s 0,5 mg lijeka, a doza za održavanje je između 0,5 mg do 3 mg dnevno, podijeljeno u jednu ili dvije doze. Starijim pacijentima se preporučuju niže doze, dok se Helex ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina. Helex, kao i ostali lijekovi, može uzrokovati različite nuspojave. Vrlo česte nuspojave su depresija, osjećaj omamljenosti i pospanost. Česte nuspojave su smanjeni apetit, osjećaj tjeskobe i nesanica. Manje česte nuspojave su mišićna slabost, povraćanje, proljev, halucinacije i gubitak pamćenja. Ako doživite nuspojave, trebali biste se konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom.

Helex - sastojci i pakiranje

Ovaj se lijek mora držati izvan dosega i vidokruga djece. Lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja. Nemojte koristiti lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju iza oznake. Rok valjanosti se odnosi na zadnji dan navedenog mjeseca. Nikada nemojte bacati lijekove u otpadne vode ili kućni otpad. Helex sadrži djelatnu tvar alprazolam. Osim toga, sadrži i pomoćne tvari kao što su hipromeloza, laktoza hidrat, magnezijev stearat, indigotin i kinolin žuta boja. Helex dolazi u različitim dozama. Tablete su okruglog oblika promjera 10 mm. Tablete od 0,5 mg su žuto zelene boje, tablete od 1 mg su bijele boje, dok su tablete do 2 mg svijetloplave boje. Lijek je dostupan u blister pakiranju, a svaka kutija sadrži po 30 ili po 60 tableta. Ovaj se lijek može kupiti u svim ljekarnama, te se izdaje na recept. Cijena ovog lijeka je veoma pristupačna, te može trošak kupovine biti pokriveno dopunskim zdravstvenim osiguranjem.


Tagovi: