Crveni madež

Ljepota i zdravlje

Crveni madež

Što razlikuje smeđi i crveni madež

Na ljudskoj koži madeži su normalna pojava, kod nekih ljudi ih ima malo a kod nekih puno i uobičajena boja je smeđa, al moguć je i crveni madež. Na tijelu možete imati čak i pedesetak i više madeža. Smeđi su madeži nakupine melanina, a melanin je pigment koji koži daje njenu boju. Sa godinama madeži se mijenjaju i rastu sa vašom kožom.

Ukoliko primijetite nove izrasle madeže ili se postojeći madeži počnu mijenjati u obliku ili boji svakako se obratite svom liječniku opće prakse koji će vas uputiti dermatologu. Dermatolog će stručnim pregledom ustanoviti što se dešava sa vašim madežom za kojeg mislite da se promijenio.

Promjene koje bi vas trebale alarmirati su promjene oblika madeža, promjene u teksturi površine madeža, nagla pigmentacija u samoj sredini madeža, svrbež, te crvenilo oko samog madeže. Ako imate crveni madež nemojte se bojati jer crveni madeži nisu ništa opasniji od smeđih. Svakako sve što vrijedi za smeđe vrijedi i za crvene madeže. Za svaku od navedenih promjena bez obzira radi li se o smeđem ili crvenom madežu preporučuje se pregled kod dermatologa koji nemojte odgađati.

Što je zapravo crveni madež

Crveni je madež crvene boje iz razloga što se zbog nakupine malenih žilica ispod kože sam madež dobio crvenu boju. Ovakav madež je benigna pojava koja ne uzrokuje značajnije probleme sa vašom kožom. Crveni madež nastaje uslijed nakupljanja sitnih krvnih žilica ili kapilara i uobičajeno nastaju nakon tridesete godine života. U praksi je takav madež dobio naziv “senilni angiom” upravo zato jer se pojavljuje nakon tridesete, pa označava proces starenja kože.

Iz zdravstvenih razloga takve madeže nije potrebno uklanjati, međutim ukoliko se dogodi nakupina crvenih madeža najbolje bi bilo da to dermatolog pregleda. Nakupina crvenih madeža na jednom mjestu može biti pokazatelj nekih drugih zdravstvenih problema ili poremećaja drugih organa. U tom slučaju dermatolog će vas savjetovati kojem specijalistu dalje se trebate obratiti.

Crveni madež nije opasan kao što smo već naveli, međutim kao i ostale madeže treba ih pratiti i kontrolirati, naročito ako počnu krvariti. U tom slučaju posjet dermatologu je postao nešto što trebate pod hitno obaviti.

Da li odstraniti crveni madež ili ne?

Crveni je madež rijetko kada opasan i u velikoj većini ga nije potrebno iz zdravstvenih razloga odstranjivati. Međutim, ukoliko se crveni madež nalazi na vidnom mjestu, na primjer čelu, licu, ruci, moguće je obaviti odstranjivanje crvenog madeža zbog kozmetičke svrhe. Nemojte očekivati da ćete odmah dobiti termin jer kozmetički zahvati nisu hitni, ali naručite se i čekajte svoj termin.

Postoji nekoliko načina odstranjivanja za crveni madež kao što je lasersko odstranjivanje, odstranjivanje primjenom struje ili odstranjivanje površinskim struganjem. Svi zahvati su bezbolni jer se primjenjuje lokalna anestezija, a oporavak nakon odstranjivanja je iznimno brz uz pravilnu njegu.

Najučinkovitiji način za odstranjivanje crvenih madeža se preporučuje lasersko odstranjivanje iz razloga što se laserom postepeno smanjuje madež i u potpunosti otklanja sa kože potpuno bezbolno. Svaki zahvat bio on mali ili veliki je zapravo operacija na tijelu, nakon koje se tijelo treba oporaviti. A u postupku oporavka je najvažnije da oporavak bude brz i da zacjeljivanje prođe uredno.

Tagovi: