Crni kim – njegova svojstva i primjena

Crni kim - njegova svojstva i primjena

Crni kim je super namirnica! Evo zašto!

Zatvorite oči i zamislite drevne piramide i faraone. Prošećite se tim ulicama i odite 2000 godina nazad u povijest. Naime, već u doba starog Egipta ljudi su koristili crni kim zbog njegovih ljekovitih svojstava. Zapanjujuće je znati da dijelimo mudrost staru nekoliko tisućljeća i da smo u mogućnosti jesti istu hranu koju su jeli najplemenitiji pripadnici civilizacija. Zašto su Egipćani voljeli crni kim?

U to doba zasigurno nisu imali znanstvena objašnjenja za njegovu učinkovitost, ali činjenica koju danas znamo jest da sjemenke crnog kima imaju odličan kemijski sastav jer sadrže proteine, ugljikohidrate, kalcij, željezo, folnu kiselinu, beta karoten i razne druge veoma važne supstance. Upravo zbog toga, njegovo djelovanje je usmjereno na bolji imunološki sustav cijelog organizma. Radi se o sveobuhvatnom plodu koji je veoma nutritivno jak. Možete ga konzumirati u obliku sjemenaka, a ako tako više preferirate, možete ga unositi i u obliku ulja, i to oralnom ili pak lokalnom upotrebnom,

Koja svojstva ima crni kim?

Ne postoji bez razloga uzrečica da crni kim liječi sve bolesti osim smrti. Naravno, znanstveno to nije točno, ali popis bolesti na koje ova biljka može imati pozitivan učinak je stvarno dugačak. Preko 200 studija naime dokazuje da kim ima brojne zdravstvene pogodnosti. U nastavku ćemo navesti što sve liječi. Tako prema navodima stručnjaka crni kim može pomoći u liječenju hemeroida, multiple skleroze, psorijaze, kroničnog umora, astme, povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka, lišajeva, bakterijskih infekcija, akni, glavobolje, bronhitisa, upale pluća, upale sinusa, zubobolje, bubrežnih kamenaca, mononukleoze, nesanice i depresije i mnogih drugih.

Uz sve navedeno, da stvar bude bolja, kim se može koristiti i u kozmetičke svrhe pa tako pogoduje jačanju kose i noktiju te sprječava pojavu peruti. Ako ga imate u obliku ulja, možete ga nanositi na kožu jer on vodi i do smanjenja bora. Kao što vidite, brojni korisni učinci crnog kima praktički su nesagledivi, stoga vam svakako preporučujemo da ga uvrstite u svoju prehranu.

Crni kim - doziranje i primjena

Kao što smo spomenuli, korisni učinci crnog kima su nepregledni. Ono što morate znati ako ste nabavili crni kim jest kako ga dozirati i koristiti. Ako npr. imate oslabljeni imunitet i česte upale i infekcije, kim je dobro konzumirati tri puta dnevno, obično nakon jela i to na način da 40 kapi nakapate npr. u par žličica meda, jer sam kim ima gorak i pikantan okus. Ulje crnog kima također možete koristiti za smanjenje alergija i astme.

Postupak je isti kao prethodno navedeni, ali bi bilo dobro da s postupkom započnete nekoliko mjeseci prije nego što se pojave simptomi alergije. Povišeni kolesterol možete probati sniziti s crnim kimom također, tako da 20 tjedana unosite 2 žličice ulja crnog kima 3 puta u danu. Sve će to djelovati upravo zahvaljujući fglavnom sastojku koji sačinjava crni kim i ima brojne zdravstvene pogodnosti. Ako vam se sve navedeno sviđa, dobro je za znati da ovu namirnicu možete nabaviti u skoro svakoj trgovini biljnim proizvodima.


Tagovi: