Crest-sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Crest-sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Što je crest-sindrom i što ga uzrokuje

Crest-sindrom je pojam koji označava jedan oblik sistemske skleroze ili skleroderme. Također se u nekim slučajevima koristi samo izraz CREST, što je skraćenica koja pokriva sljedeća stanja: kalcinozu (Calcinosis), Raynaudov sindrom, ezofagealnu dismotilnost, sklerodaktiliju te teleangiektaziju. Kalcinoza se odnosi na stanje za koje je tipično nakupljanje kalcijskih soli u različitim tjelesnim tkivima, no ona se ne može predvidjeti te se teško liječi. Raynaudov sindrom očitava se kao poremećaj krvotoka i krvnih žila na području udova. Ezofagealna dismotilnost je prevelika opuštenost glatkih mišića u jednjaku što otežava sve one procese koji se događaju u jednjaku, od jedenja do povraćanja. Sklerodaktilija se javlja na prstima te ga karakterizira ušiljenost i otvrdnuće kože na prstima, dok je teleangiektazija proširenje kapilara na kože što rezultira lezijama crvenkaste boje na njenoj površini. Crest-sindrom je izrazito rijetka bolest, a njeni simptomi mogu varirati s obzirom na to koji dijelovi tijela su pogođeni. Uzrokuje ga okretanje imunološkog sustava protiv vlastitog tijela te se stvaraju antitijela koja ga napadaju, no razlog te pojave nije poznat.

Crest-sindrom i koji su simptomi

Crest-sindrom može imati velik broj simptoma te oni variraju od osobe do osobe. No kao prvi simptom se obično navode mrlje na koži, i to najčešće na prstima ruke ili na području lica. Također, ti se simptomi najranije mogu zamijetiti u situacijama kao što su niske temperature zraka ili kada se osoba nalazi pod velikim emocionalnim stresom. To osim promjena boje i pojave mrlja na koži može rezultirati i ukočenosti te bolovima. Ukoliko crest-sindrom zahvaća više stavki, tada se mogu pojaviti i simptomi poput teškog pomicanja prstiju popraćeno boli, ali i oticanjem istih. Teži oblici tog sindroma mogu imati utjecaj na sveopću pokretljivost te je mogu ograničiti, a sve najčešće počinje s prstima ruku i lica. U težim slučajevima, taj sindrom može se proširiti po cijeloj koži no tu ne staje te se ponekad širi i na unutarnje organe. Osim što se ta bolest uzrokuje estetske probleme, također uzrokuje i velike funkcionalne probleme.

Crest-sindrom i kako se liječi

Crest-sindrom najčešće se dijagnosticira kada osoba zatraži liječničku pomoć radi promjena koje uoči na površini svoje kože, odnosno, kada zamijeti ranije spomenute mrlje. Prve pretrage koje se prepisuju su pretrage krvi s posebnim naglaskom na antitijela i reumatoidne faktore te brzina sedimentacije krvi. Kako se ti simptomi često poistovjećuju s nekim drugim bolestima vezivnog tkiva, potrebno je napraviti i rendgen grudnog koša, pretrage urina, CT pluća te biopsiju kože kako bi se mogla postaviti dijagnoza. Crest-sindrom nema jedan lijek kojim bi se on liječio već se liječenje radi na način da se prepiše niz lijekova koji će ublažiti simptom po simptom. Ovisno o tome koji su simptomi najizraženiji, tako se daju i lijekovi. No, neki od najčešćih lijekova koje liječnici daju su kortikosteroidi, imunosupresivi i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi. Ukoliko su prisutni i neki drugi simptomi, u nekim slučajevima se prepisuju lijekovi za krvni tlak ili lijekovi za olakšavanje disanja. Slučajevi međusobno variraju pa je stoga i tijek liječenja drugačiji.


Tagovi: