Corlentor – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Corlentor - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Corlentor - primjena i djelovanje

Corlentor je lijek čiji je aktivni sastojak ivabradin. Ivabradin je selektivni inhibitor kanala If u sinusnom čvoru srca, što rezultira smanjenjem srčane frekvencije. Corlentor se koristi za liječenje određenih srčanih stanja. Lijek se koristi za smanjenje simptoma angine pektoris, kao što su bol ili nelagoda u prsima, koji se javljaju zbog nedovoljne opskrbe srčanim mišićem kisikom. Također se može koristiti u kombinaciji s ostalim standardnim terapijama za simptomatsko liječenje odabranih bolesnika s kroničnom srčanom zatajenošću kojima je srčana frekvencija veća od 75 otkucaja u minuti. Djelovanje lijeka se temelji na njegovoj sposobnosti selektivnog blokiranja specifičnog ioničkog kanala ili kanala If u sinusnom čvoru srca. Ovaj kanal igra ključnu ulogu u kontroliranju srčane frekvencije. Blokiranje ovog kanala smanjuje brzinu električnih impulsa koji se generiraju u sinusnom čvoru, čime se usporava srčana frekvencija. Lijek se uzima prema uputama koje Vam je prepisao liječnik, te ne smijete prekoračiti dozu ili prekinuti s liječenjem bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Corlentor - upute i nuspojave

Corlentor se uzima prema uputama liječnika. Uobičajena početna doza za anginu pektoris je 5 mg dva puta dnevno. U nekim slučajevima, doza se može povećati na 7,5 mg ili 10 mg dva puta dnevno, ovisno o individualnim potrebama pacijenta. Za kroničnu srčanu zatajenost, početna doza obično je 2,5 mg dva puta dnevno, a doza se može povećati na 5 mg dva puta dnevno. Nuspojave mogu varirati ovisno o pacijentu. Corlentor može uzrokovati usporenje srčane frekvencije, što može rezultirati simptomima poput vrtoglavice, umora ili osjećaja slabosti. Povremeno se mogu pojaviti fosfeni odnosno svjetlucanje ili treperenje svjetlosti u vidnom polju, koji su obično prolazni i bezopasni. Lijek može kod nekih pacijenata uzrokovati probavne smetnje poput mučnine, povraćanja, proljeva ili bolova u trbuhu. Isto tako, lijek može kod nekih pacijenata uzrokovati glavobolju kao nuspojavu lijeka. U rijetkim situacijama može lijek utjecati na vid i uzrokovati zamućenje vida ili druge promjene vida.

Corlentor - cijena i iskustva

Lijek se treba čuvati što dalje od djece. Corlentor se ne smije dalje koristiti nakon što istekne rok trajanja. Lijek čuvajte u originalnom pakiranju na sobnoj temperaturi. Corlentor sadrži u sebi djelatnu tvar je ivabradin u obliku ivabradinklorida. Jedna tableta od 5 miligrama sadrži istu količinu ivabradina, te tableta od 7,5 miligrama sadrži jednaku količinu ivabradina u sebi. Dodatni sastojci koji se nalaze u jezgri tablete su laktoza hidrat, magnezijev stearat, kukuruzni škrob, maltodekstrin i bezvodni koloidni silicijev dioksid. U ovojnici tablete se nalaze hipromeloza, titanijev dioksid, makrogol 6000, glicerol, magnezijev stearat te žuti i crveni željezov oksid. Tablete su boje lososa, dugačke i imaju razdjeljak na oba dvije strane, te s oba dvije strane imaju oznaku gramaže. Tablete se mogu kupiti u ljekarni po dobroj cijeni, te je dostupan samo na recept. Tablete su dostupne u pakiranju od po 14,28,56,84,98,100 ili od 112 tableta. Iskustva drugih pacijenata su više nego dobra.


Tagovi: