Controloc tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Controloc tablete (20,40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Controloc – karakteristike i djelovanje

Controloc je lijek koji se koristi za liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta uzrokovanih povišenom želučanom kiselinom, infekcijom Helicobacter pylori i čirom na želucu. Djelatna tvar u ovom lijeku je pantoprazol, tvar koja blokira enzim u stijenci želuca. Smanjuje lučenje klorovodične kiseline i kiselost želučanog soka. Nakon uzimanja, sredstvo se brzo apsorbira. Liječenje Controlocom u prosjeku traje dva tjedna, nakon čega većina simptoma nestaje. Peptički ulkus ili čir je bolest koja je najaktivnija u proljeće i jesen, a glavni simptomi ove bolesti su jaki bolovi, žgaravica, probavne smetnje, mučnina.

Glavni uzroci su gastritis uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori, zatim stres, uporaba analgetika. Liječenje se prvenstveno temelji na inhibiciji lučenja klorovodične kiseline, gdje se koristi Controloc. Ali ako je čir uzrokovan bakterijama, onda se liječi antibioticima. U svijetu se koristi kao dokazan i siguran lijek kod velikog broja pacijenata. Lek nije namijenjen za trenutno ublažavanje simptoma. Ako se stanje ne poboljša nakon dva tjedna liječenja, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Controloc – nuspojave, cijena

Doziranje Controloc leka je oralno. Preporučena doza je 1 tableta dnevno, prije jela. Tableta se proguta s vodom, ne žvače i ne dijeli. Liječenje treba prekinuti kada simptomi nestanu. Ne smije se koristiti dulje od 4 tjedna bez savjetovanja s liječnikom. Ne preporučuje se primjena kod osoba mlađih od 18 godina. Prije uporabe lijeka, upoznajte se s njegovim svojstvima opisanim u uputama. Controloc se ne smije koristiti ako je osoba alergična ili preosjetljiva na bilo koji od sastojaka sadržanih u njemu.

Moguće nuspojave su glavobolja i vrtoglavica, gastrointestinalni poremećaji kao što su mučnina, nadutost, proljev, povraćanje, zatvor, osip, svrbež kože, umor, slabost i disfunkcija jetre. Rijetke nuspojave su smetnje vida, bol u zglobovima i slabost mišića. Tijekom trudnoće i dojenja lijek se može koristiti samo ako liječnik procijeni da je korist od njegove primjene veća od potencijalnog rizika za dijete. Lijek se također ne smije koristiti u kombiniranoj terapiji ako postoji razvijena preosjetljivost. Određene bolesti također su kontraindicirane za primjenu Controloca. Cijena ovisi od ljekarne do ljekarne u kojoj ga kupujete.

Controloc – iskustva

Koliko je Controloc efikasan za smanjenje kiselosti želuca? Ovisno o simptomima, liječnik će preporučiti lijek koji će smanjiti kiselost želuca i ublažiti tegobe kod čira. Controloc je jedan od glavnih lijekova u bolestima gastrointestinalnog trakta i prevenciji čira na želucu. Ima dugotrajan učinak u usporedbi s drugim lijekovima. Smatra se sigurnim lijekom kada se koristi ispravno i u propisanom vremenskom razdoblju. Međutim, najčešći problem je kada se lijek koristi pogrešno za sporadične slučajeve žgaravice. Stoga, nepravilna uporaba može biti opasna.

Smanjenje količine kiseline koja se oslobađa u želucu može ometati apsorpciju hranjivih tvari kao što je vitamin B12 i kalcij. Također može uzrokovati blage nuspojave i treba ga uzimati prema uputama liječnika. U liječenju je pokazao bolje rezultate od ostalih, u 76% slučajeva. Ako imate žgaravicu, za trenutno olakšanje možete uzeti i druge lijekove koji se mogu kupiti u ljekarni. Kada simptomi potraju unatoč primjeni pripravka, potrebno je konzultirati liječnika koji može preporučiti daljnje dijagnostičke pretrage.

Tagovi: