Helicobacter pylori bakterija – simptomi i liječenje infekcije

Ljepota i zdravlje

Helicobacter pylori bakterija - simptomi i liječenje infekcije

Kako se može dobiti Helicobacter pylori bakterija

Helicobacter pylori bakterija je bakterija koja može uzrokovati brojne upalne procese u želucu te crijevima. Ova je bakterija najčešći uzročnik peptičke ulkusne bolesti, a može uzrokovati upalu i iritaciju želučane ovojnice, točnije gastritis. Kada se postojanje ove bakterije u tijelu ne liječi, te upale koje uzrokuje, ako su i one neliječene mogu dovesti do raka želuca.

Helicobacter pylori bakterija je prisutna kod većine ljudi u svijetu, no nije čest slučaj da ona uzrokuje neke ozbiljnije simptome i bolesti. Upale uzrokovane ovom bakterijom, najčešće se razvijaju kod djece. Zaraza ovom bakterijom uobičajena je u zemljama u kojima vlada prenapučenost te loša situacija sa sanitarijama i održavanjem istih.

Ova se bakterija može širiti sa osobe na osobu i to slinom, nakupinama na zubima i izmetom. Upala koja je postojeća zbog bakterije, može se širiti i poljupcima, te širenje bakterija može biti i preko ruku. Zato je jako važno prati ruke prije i poslije svakog odlaska na toalet. Znanstvenici imaju zajedničko mišljenje o bakteriji kako se ona može širiti i zaraženom vodom i hranom.

Koje simptome uzrokuje Helicobacter pylori bakterija

Helicobacter pylori bakterija se množi u sloju sluzi koja se nalazi u želučanoj ovojnici i početnom dijelu crijeva. Dok se bakterija množi, ulazi sve dublje i dublje u tkivo želuca što dovodi do razvijanja upala i bolesti kao što je gastritis i peptična ulkusna bolest. Većina djece koja su zaražena sa Helicobacter pylori bakterijom nemaju izražene simptome, samo jako mali postotak djece koje su zaraženi njome imaju razvijene neke od simptoma.

Simptomi i znakovi koji označavaju da ova bakterija postoji u tijelu i posljedica su upalnog gastritisa i peptičke ulkusne bolesti su tamna stolica koja sadrži krv, uporna bola u želucu koja može potrajati tjednima, nelagodan osjećaj peckanja u želucu, gubitak apetita i tjelesne težine, mučnina, nadutost, podrigivanje, moguće povraćanje krvi, zatvor i općenito povraćanje.

Ako sumnjate da vi ili vaše dijete imate simptome koji upućuju na to da u tijelu imate ovu bakteriju, raspitajte se kod svog liječnika ili kod pedijatra vašeg djeteta o pretragama koje biste mogli obaviti vi ili vaše dijete.

Helicobacter pylori bakterija i kako se izliječiti od nje

Ako nemate simptoma, Helicobacter pylori bakterija koja se nalazi u vašem tijelu ne zahtijeva liječenje. Ako vam je dijagnosticirano postojanje bakterije, probajte izbjeći uzimanje protuupalnih lijekova koji ne sadrže steroide jer takvi lijekovi mogu poboljšati razvitak čira na želucu.

Helicobacter pylori bakterija uzrokuje stanja koja je potrebno liječiti kombinacijom antibiotika i lijekova koji utječu na smanjenje razine želučane kiseline. Posljedice postojanja ove bakterije liječe se antibioticima koji bi se trebali riješiti ove bakterije u želucu i crijevima, lijekovima kojima se može kontrolirati proizvodnja želučane kiseline te lijekovima koji štite želučanu ovojnicu.

Liječenje od ove bakterije i svih stanja koje ona uzrokuje traje oko dva tjedna. Možete spriječiti zarazu bakterijom ako pijete dovoljnu količinu vode kroz dan, posebice kada konzumirate svoje obroke. Također, redovno perite ruke temeljito sapunom i vodom te održavajte higijenu. U planu je i razvijanje cijepiva koje bi moglo djecu zaštiti od zaraze ovom bakterijom te prevenirati zarazu i spriječiti razvijanje upala.

Tagovi: