Ciste na dojkama – uzrok, simptomi, liječenje

Ciste na dojkama - uzrok, simptomi, liječenje

Što su Ciste na dojkama i što ih uzrokuje

Ciste na dojkama su šupljine koje su ispunjene tekućinom. Ta tekućina može biti serozna, mliječna, krvava ili smeđa. Ciste na dojkama se ponekad mogu i napipati ako se nalaze u blizini površine kože. Ako se nalaze dublje nije ih moguće napipati.

Uzrok stvaranja cisti u dojkama je još uvijek nepoznat, a pretpostavlja se da to može biti trauma ili ozljeda.

Ciste u dojkama pogađaju žene i to jako često u predmenopauzi. Svaku nađenu kvržicu na dojkama treba uvijek pregledati kod liječnika kako bi se uvjerili da one nisu maligne.

Ciste se mogu stvoriti ako se začepe izlazi žljezdanih lobula. Mogu biti i urođene u obliku usamljene ciste. Smatra se da je jedan od glavnih uzroka mastopatija. Mastopatija pogađa žene u menopauzi. To je proces u kojem dolazi do promjene tkiva što dovodi do oticanja i stvaranja kvržica. Ciste se najčešće stvaraju kod žena koje su srednje životne dobi između 45 i 55 godina.

Simptomi koje uzrokuju ciste na dojkama

Ciste na dojkama su mali čvorići i zadebljanja, a u većini slučajeva Ciste na dojkama su u potpunosti bezopasne. Ako se ciste ne liječe one mogu degenerirati, što znači da dolazi do metastaziranja i raka.

Osoba koja ima ciste može osjetiti lučenje iz bradavice. Ciste mogu utjecati na veličinu dojki tj. njihovu estetiku. Dojke će se smanjiti te je moguće da dođe i do kompleksa inferiornosti kod žena. Žene će imati manje samopoštovanja te to može dovesti i do lošeg odnosa sa partnerom.

Kod cista često dolazi do depresije i drugih psiholoških poremećaja te ako se ciste ne liječe one se mogu širiti i na ostale dijelove tijela gdje će također izazvati čvoriće.

Ciste u dojkama rijetko dovode do boli ali u nekim slučajevima mogu svrbjeti.

Drugih značajnijih simptoma nema ako ciste nisu zloćudne. Jako je bitno prepoznati ih u ranoj fazi te se što prije obratiti liječniku kako bi ih mogao pregledati i utvrditi o kakvim cistama se radi.

Kako se liječe ciste na dojkama

Ciste na dojkama ne zahtijevaju uvijek liječenje. Nekada Ciste na dojkama znaju same nazadovati i povući se. Ako to nije slučaj te cista ne nazaduje sama već dovodi do boli, u tom slučaju liječnik je može bušiti. Bušenje cista se izvodi tako da se iglom zabode u nju te se tom tankom iglom usisava sadržaj iz ciste.

Važno je nakon bušenja cisti redovito obavljati preglede kod liječnika jer se nerijetko dešava da se stvore nove ciste s vremenom. Ako se ciste često stvaraju moguće je da će vam ginekolog prepisati kontracepcijske pilule koje suzbijaju hormonalne cikluse što automatski znači da se stvaranje cista smanjujuće.

Ciste koje se pojavljuju tijekom menopauze kod uzimanja terapije većinom nakon prestanka terapije nazaduju.

Liječenje uvijek ovisi o stanju bolesti. Ovisno o tome kakve su ciste vrste liječnik će prepisati terapiju ili nastaviti sa daljnjim pretragama i liječenjem. Svakako je važno da se ciste otkriju rano tako da se uspješnije i liječe.


Tagovi: