Ciroza jetre – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Ciroza jetre - uzrok, simptomi i liječenje

Ciroza jetre – uzrok

Ciroza jetre pripada u skupinu kroničnih bolesti jetre, i ona može biti rezultat ili posljedica raznih bolesti poput hepatitisa, isto kao i posljedica određenih stanja jetre, poput alkoholizma. Jetra je jedan od najbitnijih organa u našemu tijelu jer ona obavlja mnoge bitne i važne funkcije u organizmu, od kojih su neke poput detoksikacije svih štetnih stvari u tijelu, pročišćava krv te stvara hranjive tvari koje su od vitalne važnosti. Proizvodi žuč koja je bitna za našu probavu te je ona najveća žlijezda u cijelome tijelu. Ciroza jetre kao zdravstveno stanje je stanje jetre u kojem vanjsko tkivo jetre počinje zadobivati fibrozne ožiljke, odnosno oštećenja, te se tada normalno tkivo pretvara polako u fibrozno tkivo.

To je spori postupak, te treba dugo vremena dok se ne primijete prvi simptomi ciroze jetre. Kako se stvara novo tkivo jetra više ne može obavljati svoje ranije funkcije kao prije. Najčešći uzročnici ciroze jetre su kronične infekcije hepatitisa B ili C, alkoholizam, jedenje puno nezdrave i masne hrane, autoimune bolesti Wilsonova bolest, preosjetljivost na neke određene lijekove, začepljenje žučovoda, cistična fibroza, dijabetes, poremećaj vezan uz srce i krvne žile te hemokromatoza.

Ciroza jetre – simptomi

Ciroza jetre se može primijetiti po njezinim karakterističnim simptomima, ali ne u početnom stadiju već tek nakon što se ona duboko ukorijenila i razvila. Osobe koje imaju blaži oblik ciroze jetre uglavnom nemaju simptome. Ona se otkrije tek kada odete kod doktora na rutinski pregled ili na test krvi, tada vam može doktor vas obavijestiti o tome i poslali vas na dodatne preglede kako bi bili sigurni da se tu radi o cirozi jetre.

Glavni simptomi ciroza jetre su umor i česti gubitak energije, lako krvarenje i zadobivanje modrica, svrbež kože, žutica odnosno žuta boja očiju i kože jer jetra ne može odstraniti bilirubin iz tijela, ascites ili nakupljanje tekućine u tijelu, osjećaj napuhanosti, bol u području trbuha, gubitak tjelesne težine kao i apetita, oticanje nogu jer se voda skuplja u njima, pospanost, nerazgovijetan govor, zbunjenost, crvenilo dlanova, pojava crvenih mrlja iz kojih se šire tanke krvne žilice, moguća pojava atrofije testisa kod muškaraca kao i povećanje grudi odnosno ginekomastija.

Ciroza jetre – liječenje

Prije nego što se može započeti liječenje ciroza jetre bitno je da posjetite svojeg doktora kako biste napravili dijagnozu da se zna ne samo da li imate cirozu jetre već ujedno i da znate u kakvom je stanju jetra, koliko je napredovalo i kakav tretman liječenja je najbolji za vas u skladu sa stanjem i vašom dobi. Ponajprije će liječnik napraviti fizikalni pregled kako bi osjetio da li se povećala jetra ili se nakupila tekućina u tijelu. Potom se napravi pretraga krvi kako bi se vidjelo postoje li abnormalne vrijednosti odnosno prisutnost bilirubina u krvi. CT odnosno kompjuterska tomografija i ultrazvuk mogu puno pomoći i najčešće se koriste za dijagnozu cirozu jetre.

Naravno, mora se otkriti uzrok ciroze jetre, te će vas pitati neka pitanja kako bi se otkrilo koji je mogući uzročnik te ujedno provjeriti vaš zdravstveni karton. Ciroza jetre se liječi tako da se na temelju uzročnika ovoga stanja napravi tretman liječenje. Ukoliko je alkohol problem, osoba će morati započeti odvikavanje, ukoliko je tjelesna težina uzrok tada će osoba započeti novu prehranu i program vježbanja kako bi smanjila tjelesnu težinu i izbacila višak tekućine, ili ako ima hepatitis mora početi uzimati lijekove koje služe za kontrolu hepatitisa.

Tagovi: