Cipralex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Cipralex - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Cipralex - djelovanje

Cipralex je antidepresiv iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina. Aktivni sastojak ovog lijeka je escitalopram, koji se koristi za liječenje depresije, paničnog poremećaja, anksioznosti i srodnih poremećaja. Drugim riječima, kao što naziv implicira, ova klasa lijekova inhibira ponovnu pohranu serotonina, uz mnogo manji rizik od nuspojava. Prema uputama za uporabu, cipralex se ne preporučuje u trudnoći, tijekom dojenja, u bolesnika preosjetljivih ili alergičnih na escitalopram ili neki drugi sastojak lijeka, uz istovremenu primjenu s drugim antidepresivima, ako postoji bolest srčanog mišića. Kada zaboravite uzeti lijek, uzmite ga čim se sjetite i nastavite s započetim liječenjem. Ne preporučuje se uzimanje dvostruke doze lijeka odjednom kako bi se nadoknadila propuštena doza. Ovaj antidepresiv zahtijeva mjere opreza u slučaju: dijabetesa, epilepsije, bipolarnog poremećaja, oštećenja jetre, smanjene razine natrija, sklonosti krvarenju, koronarne bolesti srca i oštećenja bubrega. S obzirom da djelatna tvar lijeka escitalopram može stupiti u interakciju s drugim lijekovima, to će utjecati na njegovo djelovanje i dovesti do zdravstvenih rizika.

Cipralex - nuspojave

Kada je riječ o nuspojavama cipralexa, neće ih svi doživjeti. Među najčešćim su: glavobolja, mučnina, začepljen nos, pojačan ili smanjen apetit, poteškoće sa spavanjem, pospanost tijekom dana, vrtoglavica, suha usta, pojačano znojenje, povraćanje, bolovi u mišićima i zglobovima, umor, groznica, seksualna disfunkcija. Kod većine ljudi cipralex ne izaziva želučane tegobe pa se može uzimati s hranom ili čašom vode. Vrlo rijetko se može javiti alergijska reakcija u vidu otoka jezika, usana i lica, otežanog disanja, vidljive temperature, grčenja mišića, ubrzanog rada srca i smetenosti. Ako se bilo koji od ovih simptoma pojavi, odmah obavijestite svog liječnika. Gubitak apetita jedna je od najčešćih reakcija u bolesnika koji uzimaju cipralex. Nakon određenog vremena može doći do značajnog povećanja tjelesne težine, o čemu treba razgovarati s liječnikom. Prilikom primjene ovog lijeka treba izbjegavati alkohol jer on pojačava nuspojave koje dovode do poremećaja rasuđivanja, mentalnih i motoričkih funkcija. Lijekovi koje treba izbjegavati tijekom primjene cipralexa su neselektivni ireverzibilni MAO inhibitori, neselektivni reverzibilni MAO inhibitori, selektivni ireverzibilni MAO-B inhibitori i lijekovi koji produljuju qt interval.

Cipralex - cijena, iskustva

Kao lijek za depresiju, pomaže u uspostavljanju ravnoteže serotonina u mozgu, poboljšava razinu energije i ima opći osjećaj dobrobiti koji smanjuje nervozu osobe. Rezultati korištenja pojavljuju se nakon dva tjedna od početka terapije. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Na početku liječenja obično se propisuje niža doza kako bi se izbjeglo naglašavanje neželjenih nuspojava. Ako žena planira trudnoću ili započne liječenje u kojem se koristi cipralex, mora se posavjetovati s liječnikom jer se djelatna tvar escitalopram može izlučiti u majčino mlijeko. Cipralex se sporije izlučuje u bolesnika sa smanjenom funkcijom jetre, odnosno s blagim i umjerenim oštećenjem funkcije jetre. Iako lijek ne utječe na intelektualne funkcije, kao i kod drugih vrsta antidepresiva, potreban je dodatan oprez jer može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Nastavite uzimati ovaj lijek čak i ako se osjećate dobro, jer nagli prekid može pogoršati stanje, pri čemu možete osjetiti simptome promjene raspoloženja, jake glavobolje i probleme sa spavanjem.


Tagovi: