Čaj od sikavice nuspojave

Čaj od sikavice nuspojave

Čaj od sikavice ljekovita svojstva

Sikavica je biljka koja je od davnina poznata kao lijek za čišćenje i detoksikaciju jetre. Čaj od sikavice se koristi onda kada se želi postići obnavljanje jetrenih stanica i kada se žele ukloniti dodatni toksini koji će se metabolizirati u jetri. Ovaj čaj je odličan izvor antioksidansa, osobito silimarina. Sikavica je dvogodišnja biljka, prepoznatljiva je po svojoj krupnoj te razgranatoj biljci. Često se naziva i bijelim stričakom i gospinim trnom. Sikavica je stepska i kamenjarska biljka koja dolazi iz južne Europe, središnje Azije te sjeverne Afrike.

Od davnina se koristila kod liječenja kroničnih bolesti jetre i slezene, kao i kod liječenja kašlja, žutice, kao i grčeva koji su uzrokovani žučnim kamencima. Čaj od sikavice djelotvorno će ublažiti štetne posljedice koje su uzrokovane raznim oštećenjima radi unosa otrovnih supstanci u tijelo (pesticidi, alkohol). Čaj će se također koristiti za liječenje bolesti kod nadbubrežne žlijezde, za liječenje upale slijepog crijeva, za liječenje psorijaze i brojnih drugih upalnih stanja. Sikavica dokazano štiti našu jetru, a zahvaljujući silimarinu oštećene stanice mogu se obnoviti.

Čaj od sikavice priprema

Plod sikavice se može pripremiti na više načina. Čaj od sikavice priprema- Potrebno je dvije žličice usitnjenog ploda ( 5 do 6 grama) preliti s dl kipuće vode i pustiti da ono odstoji barem 15 minuta. Poželjno je da se čaj pije postupno dok je topao i dok je svjež. Mljevenu sikavicu isto tako možemo umiješati u jogurt, može se posipati i po salati, pahuljicama, drugim mliječnim jelima. Preporučena doza je 6 grama ploda. U ovih 6 grama nalazi se približno oko 132,00 mg silimarina.

Preporučene doze nije poželjno prekoračiti kako ne bi došlo do razvoja nuspojava. Za što se sve može piti čaj od sikavice? Za jačanje organizma - osobito ako ste bili na operaciji ili ako bolujete od teške bolesti, za poboljšanje apetita, za regulaciju probave, za liječenje zatvora i hemoroida, za ublažavanje tegoba koje su uzrokovane žučnim kamencima, za uklanjanje mamurluka, za povećanje sniženog krvnog tlaka, za snižavanje lošeg kolesterola i šećera, za suzbijanje alergijskih reakcija, za ublažavanje astme, za liječenje psorijaze.

Čaj od sikavice nuspojave

Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama, dojiljama ili djeci do 18 godina, ženama s endometriozom, ženama s rakom maternice/jajnika ili dojke. Dijabetičarima se savjetuje poseban oprez jer sikavica može sniziti razinu šećera u krvi. Osobe koje imaju određenu terapiju moraju se posavjetovati s liječnikom da li smiju piti čaj od sikavice kako ne bi nastupilo neželjeno djelovanje. Koliko dugo se pije čaj od sikavice? Poželjno je da se pije 2 tjedna, nakon čega bi se trebala napraviti pauza.

Kod ispijanja čaja moguće su sljedeće nuspojave: Nadutost, mučnina i proljev. Gdje se može kupiti čaj? Ako ne želite samostalno brati/sušiti i skladištiti sikavicu, tada njen čaj možete kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni ili u trgovinama zdrave prehrane. Prije nego se odlučite na konzumaciju navedenog čaja, poželjno je da se savjetujete sa svojim liječnikom te ljekarnikom. U većini slučajeva ovaj čaj je siguran i neće uzrokovati neugodne nuspojave, no poželjan je oprez.


Tagovi: