Što jesti kad imaš proljev

Što jesti kad imaš proljev

Proljev i kako ga zaustaviti

Svakome se dogodi jednom ili dva puta godišnje da nekoliko dana imate proljev, no može biti i samo jedan dan. Kada je stolica rijetka nekoliko dana u medicini postoji naziv dijareja, poremećaj je probavnog sustava koji može biti izazvan bakterijama, virusima, ali i hranom i lijekovima. Kod proljeva hrana koja se unosi prebrzo izlazi iz organizma i crijeva ne uspiju apsorbirati hranjive tvari, te dolazi do prevelikog gubitka tekućine ukoliko dijareja traje nekoliko dana.

Da bi se proljev zaustavio potrebno je utvrditi uzrok, a posavjetovati se s liječnikom treba obavezno ukoliko ovo stanje traje više dana te postoje bolovi u trbuhu, prisutnost krvi u proljevu, nadutost i nagli gubitak na težini.

Da bi se zaustavilo ovakvo stanje potrebno je promjeniti prehranu, ne konzumirati masnu i tešku hranu, nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite, konzumirati manje obroke više puta dnevno. Važno je unositi hranu koja je bogata kalijem i natrijem, smanjiti unos hrane bogate vlaknima, privremeno izbaciti svježe povrće, sjemenke, te mliječne proizvode s laktozom, potrebno je izbaciti i slatko i šećer, te alkohol.

Što se može jesti kad imate proljev

Kada imate proljev potrebno je promijeniti prehranu i unositi dovoljno tekućine i elektrolita koji su izgubljeni proljevom kako bi se spriječilo da dođe do dehidracije. No, kod unosa tekućine nemojte odjednom unositi velike količine već pijte pomalo, do deset čaša dnevno tokom dana. Najbolje je piti običnu vodu, izotonične napitke, sportska energetska pića jer ona sadržavaju elektrolite, čajevi, jušni temeljci, te jako je dobra i kokosova voda. Mliječni napitci mogu pogošati stanje proljeva.

Potrebno je izbjegavati slatko i šećer, pojačati unos namirnca koje su bogate kalijem i natrijem poput banana, krumpira, mesa, nektar od breskve, sok od naranče i rajčice, perece i štapiće, sir, nemasne krekere. Svakako nekoliko dana izbjegavajte vlakna iako su vlakna odlična za probavu, no dok traje proljev vlakna mogu situaciju samo pogoršati.

Preporučuje se uz banane konzumirati i jabuke, voćne sokove, konzervirano voće, mrkvu, mahune, šparoge, tikvice i kuhani krumpir. Žitarice i tjestenine se preporučuju koje nisu od cjelovitih žitarca, pa su tako dobre zobene kaše, pšenični griz, tjestenina koja nije integralna i bijeli kruh.

BRAT dijeta i proljev

Zasigurno ste čuli za BRAT dijeta koja se primjenjuje kod proljeva, prestavlja skraćenicu od engleskih naziva za bananu, rižu, jabuke i tost. Ova dijeta sadrži vrlo malo proteina, masti, no ne preporučuje se koristiti je duže od dva dana. Preporuka je korištenja BRAT dijeta u prvim danima kada se proljev pojavi.

Banana će vrlo učinkovito djelovati jer sadrži visoke količine kalija koji pomažu u zamjeni za elektrolite koji su izgubljeni, a bogate su i pektinom koji pomaže kod apsorpcija tekućina u crijevima, te inulin koji razvija dobre bakterije u crijevima. Bijela riža ima niske razine vlakana i visoki udio škroba te je lako probavljiva, voda u kojoj se kuhala riža je bogata rižinom sluzi koja će pomoći iritiranim crijevima.

Jabuke kao i banane imaju pektina, ali za razliku od banana jabuke sadrže vlakna pa je jabuke potrebno kuhati kako bi se lakše probavile i pomogle crijevima. Dvopek ili suhi tost kad imate proljev će vam i duže od dva dana biti glavna namirnica, a slani krekeri i štapići će pomoći da unesete natrij te da se elektroliti vrate u normalu.


Tagovi: