Čaj od mente – ljekovita svojstva i priprema

Čaj od mente – ljekovita svojstva i priprema

Čaj od mente kao lijek

Menta se opisuje kao svestrana biljka čiju primjenu danas možemo vidjeti u farmaceutskoj, prehrambenoj te kozmetičkoj industriji. Ljekoviti dijelovi ove biljke su list, stabljika, i cvijet i danas možemo prepoznati zelenu, bijelu te crnu mentu. Čaj od mente ili isto tako čaj od nane veoma je cijenjen i poznat diljem svijeta već preko tisuću godina. Menta dans raste u područjima umjerene klime, što znači da je ona gost mnogobrojnih biljnih vrtova. Osim za čaj, menta se može koristiti i kao začin, kao i za ekstrakciju mentola. Koja ljekovita svojstva ima čaj od mente?

Ovaj čaj sadrži veću količinu mentola u sebi, a on je prepoznatljiv prema svježijem mirisu i aktivaciji receptora u organizmu koji su osjetljivi na hladnije. Ispijanjem ovoga čaja možemo si pomoći kod sljedećih tegoba: Bolova u trbuhu, proljeva i zatvora. Čaj djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i pomaže kod ublažavanje boli u probavnom traktu. Pomaže hrani da se brže i lakše kreće kroz želudac te crijeva, stoga se često koristi kod probavnih problema. Osim navedenog, čaj se ispija i onda kada je potrebno ojačati imunološki sustav, kada je potrebno smanjiti simptome alergije (svrbež očiju, osip na koži, kihanje), kada je potrebno ukloniti loš dah, kada je potrebno ukloniti glavobolju.

Čaj od mente recept

Menta se može samostalno brati i sušiti, ali se i može kupiti. Čaj od mente danas možemo kupiti u gotovo svakoj ljekarni, drogeriji, kao i većim supermarketima. Recept: jedan gram mente ili jedna čajna žličica dodaje se u kipuću vodu i ostavlja do 10 minuta poklopljeno. Čaj je potrebno procijediti, a u šalicu prema želji dodaje se med. Dnevni unos čaja ne smije biti više od dvije šalice kako bi se izbjegle moguće nuspojave. Potrebno je navesti kako stalna konzumacija čaja od mente može dovesti do problema s radom srca. Nakon dva tjedna konzumacije poželjno je da se napravi poduža pauza.

Da li čaj od mente uzrokuje nuspojave? Da. Pretjerana konzumacija može dovesti do sljedećih nuspojava: Grčevi, proljev, bol u mišićima, pospanost, sporiji otkucaji srca, drhtanje. Nuspojave su rijetke i one se zapravo najčešće pojavljuju onda kada je došlo do predoziranja s čajem. Tko bi trebao pripaziti na konzumaciju navedenog čaja? Menta nije dobra za osobe koje se liječe određenim terapijama protiv astme, osobe koje imaju problema s želucom, osobe koje pate od žučnih kamenaca. Ovaj čaj se isto tako ne preporučuje trudnicama niti ženama koje doje.

Čaj od mente iskustva

Mnogi ljudi konzumiraju navedeni čaj kada boluju od prehlade ili gripe. Čaj od mente bogat je kalcijem, vitaminom B i kalijem, što pridonosi jačanju imunološkog sustava. Medicinske istraživanja iz 2017. godine pokazuju zanimljive podatke o ovome čaju. Lišće mente ima poseban nutritivan sastav koji pomaže u liječenju i održavanju dobrog stanja imunološkog sustava. Mikroelementi koji se nalaze u čaju od mente tako mogu pomoći kod brojnih zdravstvenih stanja koji su povezani s padom imunološkog sustava.

Čaj od mente također pomaže kod smanjenja simptoma sezonskih ili stalnih alergija, uklanja loš zadah uz pomoć prisutnosti mentola, pomaže kod glavobolje. Iako je siguran, prije ispijanja poželjno je da se odrade liječničke konzultacije. Nažalost, sastojci lišća mogu doći u interakciju s određenim lijekovima. Danas se metna koristi u raznim grana, no bez obzira na širu komercijalnu primjenu u hrani, farmaciji i kozmetici opreznost prilikom korištenja mora postajati. Menta je rado korištena biljka, stoga ne čudi da se i dalje istražuje njena dobrobit za naše zdravlje.


Tagovi: