Čaj od koprive – prirema, ljekovitost, nuspojave

Čaj od koprive - prirema, ljekovitost, nuspojave

Čaj od koprive i njegova ljekovita svojstva

Čaj od koprive se ne nalazi u svakom kuhinjskom ormariću ili kuhinji, ali svakako bi trebao. Ako niste još probali navedeni čaj, svakako bi trebali radi njegovih ljekovitih svojstva koja su poznata još iz davnih vremena. Koprivu danas možemo pronaći gotovo svugdje, ali ako se odlučite sami brati i sušiti koprivu za čaj tada je svakako preporuka da ju berete na čistim mjestima poput šume. Što liječi navedeni čaj?

Prvo je važno naglasiti kako se čaj od koprive već stoljećima koristi kao lijek u alternativnoj medicini. Sama kopriva je izvrstan izvor nutritivnih spojeva, osobito vitamina A, K i B6. Dobar je izvor kalcija, željeza i mangana a samo jedna šalica sadrži manje od 40 kalorija. Zdravstvena istraživanja su pokazala kako kopriva ima odličan utjecaj na zdravlje cijelog organizma.

Zašto piti navedeni čaj? On jača cijeli imunološki sustav, ublažava simptome artritisa, potiče izlučivanje mokraćne kiseline, potiče rad nadbubrežnih žlijezdi, regulira razinu šećera u krvi, kod žena ublažava simptome menopauze, ublažava nadutost, regulira krvni tlak, potiče rad bubrega, ublažava simptome astme, smanjuje upale, ublažava prehladu, smanjuje rizik od nastanka bolesti desni, ublažava mučninu i simptome bolesti probavnog sustava.

Čaj od koprive priprema i konzumacija

Najbolji način pripreme čaja od koprive je svakako od svježih listova. Jednostavno uberite listove koprive, ostavite ih da odstoje dva dana i nakon toga ih kuhajte u kipućoj vodi par minuta. Poklopite čaj s poklopcem i ostavite ga da se malo ohladi prije konzumacije. Isto tako možete i osušiti koprivu i staviti ju u dobro osušenu staklenku, ili ga možete kupiti u bio trgovinama gdje je priprema navedena na pakiranju.

Kada želite skuhati čaj od sušenih listova koprive tada je potrebno zakuhati 0,5 litara vode u koju ćete staviti dvije čajne žličice osušene koprive i kuhati par minuta dok voda ne poprimi boju. Čaj od koprive možete piti po želji zaslađen s medom i limunom ili bez. Dnevna preporučena doza je tri šalice na dan, šalica od 2 dcl. Čaj od koprive se može piti ujutro, popodne i navečer. Kopriva se smatra jednom od najboljih biljaka za naše zdravlje, što i pokazuje sa svojim brojnim ljekovitim svojstvima.

Čaj od koprive nuspojave

Ako imate određene zdravstvene probleme tada je poželjno da prije odluke konzumiranja čaja od koprive se savjetujete s liječnikom. Prvo što je poželjno za znati je da čaj od koprive se ne preporučuje osobama koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi. Kopriva u kombinaciji s lijekovima koji snižavaju krvni tlak može uzrokovati negativne nuspojave. U kombinaciji s antidepresivima može dovesti do dehidracije.

Šalica čaja od koprive također može sniziti šećer na kritičnu razinu ukoliko ste na lijekovima za dijabetes. Ipak, današnja znanstvena istraživanja su pokazala kako su nuspojave od konzumacije čaja od koprive jako rijetke, ukoliko se i pojave najčešće dolaze u obliku: Alergijske reakcije, laganih bolova u želucu, pojava blagog osipa na koži.

Budući da čaj od koprive ima pozitivan učinak na naš urinarni trakt, njegova konzumacije se ne preporučuje osobama koje imaju oštećene bubrege ili bilo kakve komplikacije u urinarnom traktu. Ako se odlučite na svakodnevnu konzumaciju navedenog čaja tada je bitno da povećate unos namirnica koje su bogate kalijem jer radi povećanog mokrenja dolazi do njegovog manjka u organizmu.


Tagovi: