Čaj od kadulje – prirema, ljekovitost, nuspojave

Hrana i piće

Čaj od kadulje -  prirema, ljekovitost, nuspojave

Čaj od kadulje – priprema

Čaj od kadulje napitak je napravljen od ulijevanja tople vode s kaduljom, popularnom aromatičnom biljkom koja je poznata i kao obična kadulja ili vrtna kadulja. Pripadnica obitelji metvice, kadulja je porijeklom iz Mediterana i Male Azije. Njegovi listovi imaju dugu povijest medicinske upotrebe. Također se koristi kao začin u hrani te kao miris u sapunima i drugoj kozmetici. Ljudi i dan danas piju ovaj čaj jer on donosi mnogobrojne koristi njihovom zdravlju.

Za pripremu čaja prokuhajte 1 šalicu vode i prelijte njome 1 žlicu listova kadulje. Ostavite lišće da se natapa dok ne postignete željenu jačinu (oko 5 do 8 minuta), a zatim ih procijedite. Čaj od kadulje možete pripremiti s mljevenom kaduljom, ali budite posebno oprezni pri filtriranju kako biste izbjegli pjeskovitu teksturu. Nakon što se infuzija dovoljno ohladi da se može sigurno piti, možete je piti i požnjeti brojne zdravstvene prednosti.
U svojem čaju možete dodati šećer, med, cimet, limunovog soka ili njegovu koricu.

Čaj od kadulje – ljekovitost

Kadulja je prirodno prepuna hranjivih tvari, minerala i antioksidansa koji zajedno pružaju brojne zdravstvene prednosti. Čaj od kadulje vam može pomoći u mnogobrojnim stvarima, poput:


  • Poboljšanja oralnog zdravlja – kadulja sadrži antibakterijske agense koji pomažu u borbi protiv vrsta bakterija koje uzrokuju nakupljanje plaka i druge oralne probleme. Iako vodice za ispiranje usta koje sadrže ekstrakt kadulje mogu učinkovito smanjiti ovu bakteriju, studije pokazuju da ispijanje čaja od kadulje ima sličan učinak. Protuupalna svojstva čaja od kadulje također mogu pomoći u smanjenju bilo kakve upale u ustima i grlu.
  • Poboljšajte kognitivne funkcije – iako potencijal čaja od kadulje da podupire kognitivne funkcije još nije dokazan, brojne studije pokazuju kako ekstrakt kadulje može imati koristi od sposobnosti poput kritičkog razmišljanja i rješavanja problema. U jednoj studiji, osobe s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću uzimale su ekstrakt kadulje u razdoblju od 16 tjedana. Rezultati su pokazali poboljšana kognitivna mjerenja, kao i smanjenu agitaciju.
  • Olakšajte simptome menopauze – mnoge žene koriste čaj od kadulje za ublažavanje nekih simptoma menopauze uzrokovane padom estrogena, a ti simptomi mogu biti znojenje, navale vrućine, bol u prsima i probleme sa spavanjem

Osim toga, kadulja sadrži brojne hranjive tvari poput vitamina K, magnezija, cink, željezo, bakar, fenolne kiseline, kvalitetna ulja i flavonoide koje vam mogu pomoći te vam poboljšati vaše generalno zdravlje.

Čaj od kadulje – nuspojave

Kadulja se osim za pripremu čaj od kadulje koristi i u kuhinji, te mnogi misle da je posve sigurna za konzumaciju u bilo kojim količinama. Kadulja sadrži tujon i kamfor, eterična ulja koja mogu biti štetna ako se uzimaju u velikim količinama, s ozbiljnim štetnim učincima poput napadaja i oštećenja organa. Trudnice ne bi smjele konzumirati kadulju u velikim količinama jer visok unos tujona može uzrokovati kontrakcije maternice. Nuspojave kadulje uključuju blage probavne tegobe, mučninu, povraćanje, uznemirenost, piskanje, osip na koži, visok ili nizak krvni tlak (ovisno o vrsti kadulje), alergijske reakcije i sniženu razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Ljudi s poremećajima osjetljivim na hormone ne bi smjele uzimati kadulju, posebice ako se radi o španjolskoj kadulji jer ona podiže razinu estrogena. U velikim količinama kadulja može stupiti u interakciju s raznim lijekovima, uključujući sedative, antikonvulzive i lijekove za dijabetes. Izbjegavajte čaj od kadulje ako ste alergični na kadulju ili druge biljke iz obitelji Lamiaceae (kao što su paprena metvica i origano).

Tagovi: