Buscopan tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Buscopan tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što su Buscopan tablete i za što se koriste?

Buscopan tablete se sastoje od hioscinijevog butilbromida koji se opisuje kao polusintetski alkaloid beladone koji pripada u skupinu kvarternih amonijevih spojeva. Tablete imaju spazmolitičko djelovanje, što znači da one uklanjanju grčeve, osobito na glatkim mišićima probavnog susava kao i na žučnim putevima i urogenitalnom traktu. Bucopan će se primijeniti kada postoje grčevi u probavnom sustavu kao i u urogenitalnom traktu, te kod grčeva koji otežavaju pokretljivost u žučnim putevima.

Ove tablete se ne preporučuju osobama koje imaju problema s mokrenjem, osobama koje pate od zatvora, osobama koje pate od ubrzanog rada srca, osobama koje pate od problema s štitnjačom, i osobama koje pate od vrućica. Liječnik neće preporučiti Buscopan tablete osobama koje pate od abdominalne boli bez ustanovljenog uzroka. Lijek će se propisati odraslim osobama i on se ne koristi kod djece koja su mlađa od 6 godina. Prije određivanja terapije, liječnik je dužan s pacijentom odraditi informativan razgovor i izvršiti opći pregled. Potrebno je imati na umu kako liječnik ima pravo zatražiti dodatne pretrage ukoliko sumnja da određeno stanje.

Buscopan tablete primjena i mjere opreza

Tablete se uvijek uzimaju prema uputama koje su dobivene uz lijek, ili prema odredbama liječnika ili ljekarnika. Ukoliko sumnjate na doze, dodatno provjerite s liječnikom. Preporučene doze prema uputi o lijeku iznose: Odrasli i djeca iznad 12 godina- Jedna ili dvije tablete najviše pet puta dnevno. Djeca starija od 6 godina- Jedna tableta, najviše tri puta dnevno. Tablete se uzimaju kroz usta, uz čašu vode. Potrebno je naglasiti kako se doze mogu promijeniti i kako one ovise o stanju pacijenta.

Doze se ne neće mijenjati kod starijih bolesnika, bolesnika koji imaju oštećenje bubrega, bolesnika koji imaju oštećenje jetre. Buscopan tablete se uzimaju prema uputama liječnika, nije poželjno da se terapija samostalno mijenja ili prilagođava. Što ako dođe do predoziranja? U slučaju da osoba popije više tableta, potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Što ako je osoba zaboravila propisanu dozu? Doza se ne smije nadoknađivati, već je potrebno krenuti s novim uzimanjem dan nakon. Buscopan tablete ne izazivaju ovisnost, no prije prekida uzimanja poželjno je savjetovati se s liječnikom.

Buscopan tablete iskustva i liječenje

Osobe koje su imale terapiju s Buscopan tabletama navode kako su one djelotvorne i kako uspješno uklanjaju grčeve u probavnom sustavu. Potrebno je napomenuti kako se sama iskustva mogu razlikovati, jer nema svaka osoba isti organizam, kao niti zdravstveno stanje. Uzrokuju li Buscopan tablete nuspojave? Svako uzimanje lijekova može uzrokovati nuspojave. Najčešće nuspojave su: Alergijske reakcije na koži, ubrzani rad srca, suha usta, probavne smetnje, znojenje. Ukoliko se primijete nuspojave lijeka potrebno je kontaktirati liječnika.

Buscopan tablete se mogu dobiti bez recepta u ljekarni, cijena će ovisiti o veličini pakiranja. Zašto je važno liječničko savjetovanje ako se tablete mogu dobiti bez liječničkog recepta? Kako bi liječenje bilo što učinkovitije, potrebno je zatražiti liječnički savjet, kao i savjet ljekarnika. Kako se čuvaju navedene tablete? Tablete je potrebno držati uz sebe, podalje od djece. Poželjno je da se čuvaju u originalnom pakiranju kako bi bile zaštićene od vanjskih utjecaja. Potrebno je obratiti pažnju na rok valjanosti tableta kako ih ne bi uzimali van roka. Tablete koje niste iskoristili uvijek bacite prema uputama ljekarnika kako bi očuvali okoliš.


Tagovi: