Burzitis – uzrok, simptomi, liječenje

Burzitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje Burzitis

Uzrok Burzitisa se još uvijek ne može odrediti. Veće su mogućnosti bolesti kod ponavljanja akutnih ozljeda, infekcija te taloženja kristala. Bolest nastaje na nekoliko načina, a najčešći je Burzitis izazvan trenjem te septički i kemijski burzitis .

  1. Trenjem je uzrokovan ponavljanim kretnjama tetive. Ovaj tip bolesti će se pojaviti kod osoba koje obavljaju teže fizičke aktivnosti, što znači kod sportaša ili osobama koje rade fizički zahtjevne poslove.
  2. Kemijski nastaje zbog upale u tkivu tetiva. On je izazvan biokemijskim spojevima. Kod ovakvog nastajanja vrlo važno je bolest tretirati kao posljedicu. Do ovakvog stanja dolazi kod dugotrajnih upala u okolnom tkivu. Kod sportaša to znači da su se tetivne upale liječile nedovoljno dobro mnogo godina, a kod drugih ljudi nakon dugotrajnih bolova. Ovakvo stanje najčešće se dogodi u ramenu.
  3. Septički izazvan je jako rijedak, a odnosi se na upale koje su prouzročile bakterije. To se može desiti putem krvotoka ili direktno kod udaraca koji oštete kožu i stijenku.

Koje simptome uzrokuje Burzitis

Simptomi će najčešće biti vidljivi ujutro nakon buđenja. Kada razgibamo zglobove simptomi znatno oslabe. Burzitis se obično javlja kod onih zglobova koji su češće u pokretu.

Neki od simptoma koje bolest uzrokuje:

  • Bolovi za vrijeme bilo kakvih pokreta
  • Ako se oboljelo područje pritisne
  • Vrlo često se pojavljuje ukočenost u dijelu zahvaćenom Burzitisom
  • Na koži se može pojaviti crvenilo i otečenost
  • Tupa bol

Postoje akutni i kronični Burzitis. Kronični se pojavljuje svaki dan, a akutni se pojavljuje samo povremeno, te se pojavi iznenada. Ovo je bolest koja se često pojavljuje.

Akutni vrlo često može izazvati bolove tokom pokreta. Ako je burza površna možemo primijetiti i otok s drugim znakovima upale. Javlja se nakon napora i većih opterećenja. Bakterijski i kristalni su izazvani toplinom, bolovima i eritemom.

Kronični će potrajati mjesecima. Ako je ova upala blizu zgloba može se javiti fibroza zgloba te ograničiti pokretljivost. Simptome ovdje uzrokuju povrede, prevelika opterećenja, artritis i infekcije.

Kako se Burzitis liječi

Liječenje Burzitisa započinje se uvijek antireumaticima ili lijekovima protiv bolova. Područje koje je otečeno i zahvaćeno mjesto mora se masirati dva do tri puta u danu po 10 do 15 minuta, a nakon masiranja bolnih područja mora se nanijeti antireumatska krema. Cilj ovakvog liječenja se umanjiti bolove otekline i upale. Zglob se nikako ne smije opterećivati. Zglobove treba zaštititi elastičnim zavojima ili štitnicima sve dok otekline ne splasnu.

Kod snažnih i učestalih bolova, oteklina, crvenila,topline i visoke tjelesne temperature se obavezno treba javiti kod liječnika kako bih se obavio fizijatrijski pregled. Akutni Burzitis liječi se mirovanjem i ne korištenjem dijelova tijela koja imaju Burzitis. Doktor mora prepisati lijekove protiv bolova i upala. Kod izlječenja a i olakšavanju od bolova primjenjuju se i masaže te se hladni oblozi ledom stavljaju na mjesto koje je zahvatila bolest. Ponekada se i lijek ubacuje u burzu.

Kada se dođe do mirnije faze upotrebljava se fizikalna terapija.


Tagovi: