Burek sa sirom od gotovih kora – recept s malo kalorija

Burek sa sirom od gotovih kora - recept s malo kalorija

Burek sa sirom od gotovih kora i nutritivna vrijednost

Postoji više načina kako burek sa sirom od gotovih kora može biti zdravo i nutritivno bogato jelo. Burek ima dvije glavne komponente, a to su punjenje i kore koje ga obavijaju. Obratite pozornost na nutritivne vrijednosti sastava u sastojcima tih dviju komponenata. ovisno o tome koji sir birate za punjenje svog bureka, određuje se kaloričnost bureka.

Ako birate parmezan, mozzarellu ili feta sir za svoje punjenje, jasno je kako je kaloričnost tog punjenja iznimno visoka. Ista stvar je i sa korama koje odabirete, no bitnija je kaloričnost punjenja kada se radi burek sa sirom od gotovih kora. Dobra stvar kod punjenja je ta što sami možete pri pripremi bureka dodati što god želite u njega, dakle koje god povrće želite.

Sa sirom se najviše slaže dodavanje luka i špinata koji mogu značajno povećati hranjivu vrijednost bureka. Dodavanje povrća je odličan način na koji možete jesti zdravo i pritom ostati siti. Povrće sadrži veliku količinu vlakna što pomaže pri zdravom probavljanju hrane te vas može zasititi bez dodavanja bespotrebnih kalorija jelu.

Burek sa sirom od gotovih kora sa niskokaloričnim sirom

Burek sa sirom može biti iznimno zdrav ako ne koristite visokokaloričan sir pri pripremi. Jesti sir je u redu, no potrebno ga je jesti u umjerenim količinama jer ako pojedete prekomjernu količinu sira u bureku, osim što ćete unijeti veliku količinu masti, pojest ćete previše kalorija koje nisu korisne niti potrebne.

Kod pripreme zdravog bureka orijentirajte se na to da koristite niskokalorični sir. Svježi sir koji stavljate u svoj burek može biti posni i to sa smanjenim postotkom masnoće u svom sastavu. Na taj će način vaš burek sa sirom od gotovih kora biti pun proteina i zdravih mliječnih kiselina, dok će vas pritom držati sitim.

Osjećaj sitosti koji je zdrav zbog zdravih proteina, smanjenje količine ugljikohidrata i bespotrebnih kalorija je koristan i pridonosi vašem zdravlju. Izbjegavajte korištenje sira koji će se otopiti u vašem punjenju bureka jer taj sir ima visok udio masnoće i sadrži bespotrebne kalorije koje nisu zdravi obrok. Umjerenost pri konzumiranju bureka može pridonijeti zdravoj prehrani.

Burek sa sirom uz zdrave kore

Ako kupujete gotove kore da biste pripremili ukusan burek sa sirom od gotovih kora, u dućanu potražite i neku zdravu alternativu, nemojte odmah odustati i kupiti prve gotove kore koje vidite. Također, pri pripremi bureka nemojte bespotrebno mastiti gotove kore i time pridonositi još većoj kaloričnosti bureka. Izbjegnite bespotrebno mašćenje punjenja, ali i gotovih kora pri pripremi bureka.

Ako je vaš cilj pripremiti niskokalorično jelo, imajte to na umu. Malo ćete se ipak morati odreći zapečenosti i hrskavosti koje nastaju zbog dodavanja ulja, no to ne znači da taj burek sa sirom od gotovih kora neće biti ukusan, hrskav i iznutra sočan. Klasične gotove kore pripremljene su na sličan način kao što se pripremaju i rezanci sa jajima.

Zdrava alternativa kada su gotove kore u pitanju su heljdine kore koje se rade od heljdinog brašna. Ove zdrave gotove kore za burek možete pronaći u Konzumu, Lidlu, Kauflandu, ali i na web mjestima koja su specijalizirane web trgovine hranom. Osim heljdinih kora možete posegnuti i za gotovim korama koje su pripremljene od integralnog brašna koje su zdravije i hranjivije od klasičnih gotovih kora.


Tagovi: