Božićne jaslice gdje kupiti

Božićne jaslice gdje kupiti

Božićne jaslice su simbol Božica

Jedan od najljepših predblagdanskih običaja je svakako kićenje božićnog drvca u krugu obitelji. Uz šarene kuglice i lampice te miris bora, božićne jaslice su svakako simbol Božica. Božićne jaslice simboliziraju prave jasle u kojima se položio Isus nakon njegovog rođenja u Betlehemskoj štali. Nekada su se ove jasle radile od prirodnih materijala poput drveta ili gline, i u početku su se nalazile samo u crkvama. Širenjem božićne tradicije, ove jaslice pronašle su put i u mnoga domaćinstva gdje se stavljaju ispod bora.

Danas se ove jaslice sastoje od likova Isusa, Josipa, Marije, pastira, trojice mudraca kao i njihovih pratnji, vola, magarca, ovca i deve. Svaki lik ima svoje jedinstveno značenje i položaj. Kada je nastala tradicija s jaslicama? Prema određenim zapisima vjeruje se kako je prve jaslice napravio sveti Franjo 1223 godine. Franjo Asiški, koji je bio poznat prema svojoj ljubavi prema životinjama, ustanovio je božićni običaj s jaslicama u Italiji. U Hrvatskoj su prve jaslice izrađene sa strane franjevaca u 17-om stoljeću. Ove jaslice danas je moguće vidjeti u samostanskoj Kapelici na otočiću Košljunu kod Punta na otoku Krku.

Kako odabrati božićne jaslice?

Božićne jaslice su tradicionalni božićni ukras i one se često prenose s generacije na generaciju. Danas možemo pronaći jaslice od stakla, keramike i plastike, no najčešće se biraju one od drveta ili kamena kako bi bile što prirodnije. Potrebno je naglasiti kako ne slažu svi božićne jaslice na isti način. Često se na Badnjak postavljaju Josip, Marija, pastiri, ovce, anđeli i tri kralja. Na sam Božić postavljaju se jaslice s Isusom. Što ako nemate jaslice i želite ih uvrstiti kao božićni ukras?

Tada je najbolje odabrati tradicionalno drvene jaslice. One su često prevučene sa slamom i raskošnijeg su oblika. Jaslice je potrebno odabrati prema vašem stilu uređenja i ukrašavanja bora. Ukoliko živite u moderno opremljenom prostoru i volite minimalizam, tada su za vas najbolji izbor manje jaslice koje su izrađene od stakla ili plastike. Možete pronaći manje ili veće jaslice, sa ili bez osvjetljenja, one koje sadrže tradicionalne figurice ili one koje sadrže druge likove.

Gdje se mogu kupiti božićne jaslice?

Mnogi će tradicionalno kupovati božićne ukrase sami tjedan prije blagdana. Ako ne želite biti dio gužvi, tada svoje božićne jaslice možete kupiti već i danas. Kako, gdje kupiti božićne jaslice? Možete ih kupiti preko brojnih web stranica gdje možete birati da li želite klasične ili moderne oblike, sa ili bez dodataka, veličinu, ručnu izradbu. Ukoliko niste fan online kupnje, tada se možete zaputiti u brojne mješovite trgovine koje često na kraju ljeta već nude jesenski i zimski asortiman. Cijena jaslica ovisit će o veličini, dodacima, materijalu izrade.

Što je najbolje odabrati? Jaslice je najbolje odabrati prema vašim željama i prema vašem stilu. Iako su tradicionalne jaslice najčešće ispod bora, sve je više primjera kada su one moderne i kada likove Josipa, Marije, Isusa, mudraca i anđela zamjenjuju druge figurice koje predstavljaju upravo njih. Kako je najbolje spremiti jaslice? Nakon završetka blagdana sve ukrase često pažljivo odložimo u odgovarajuće kutije ili vrećice. Posebno osjetljive ukrase poželjno je omotati s dodatnim papirom i zaštititi od oštećenja.


Tagovi: