Booster doza – cjepivo za djecu i odrasle

Booster doza - cjepivo za djecu i odrasle

Booster doza - cjepivo za djecu i odrasle

U današnjem dobu kada prolazimo kroz pandemiju uzrokovanu COVID 19 korona virusom, svi smo suočeni s time i radimo najbolje što možemo i što je u našoj moći da se zaštitimo od toga kako ne bismo pokupili ovaj zloćudni virus koji nam već i ovako dovoljno otežava svakidašnji život. Jedno od ključnih načina kako se možete zaštiti od korona virusa je da koristite maske za lice (bilo medicinske, pamučne ili one s filtrom), perite redovito i često svoje ruke (posebice kada ste bili vani) te se ne zadržavajte predugo u velikim grupama.

No, najbolje oružje u borbi protiv pandemije i bilo koje druge bolesti je cijepljenje protiv njega. Od kada je krenula pandemija do danas imamo na raspolaganju više varijanti cjepiva protiv COVID 19 virusa, te ujedno je nedavno izišla i booster doza koja se primjenjuje za sve korisnike koji su primili prve dvije doze. Kako biste bolje razumjeli kako to ide s booster doza i tko ju sve može dobiti, reći ćemo vam kroz ovaj članak sve informacije koje vam trebaju.

Booster doza - kada se cijepiti

Cijepljenje je jedno od najboljih načina kako se možete dodatno zaštiti od bilo kojeg virusa ili neke bolesti. S cijepljenjem protiv korona virusa moći ćete stvoriti dobar obrambeni imunitet koji će vam pomoći da se vaše tijelo odupre ovom virusu. Upravo zato su se mnogi ljudi tokom prošle godine se cijepili već s dvije doze cjepiva protiv COVID 19 virusa, te je u međuvremenu se pojavila i takozvano "treća doza" odnosno booster doza.

Booster doza zapravo nije treća doza kako mnogi misle, već je to dodatno cjepivo koje ima malo drugačiji sastav te služi kako bi vam podignuo odnosno pojačao vaš već stečeni imunitet protiv korona virusa te vam produljio vijek imuniteta na još jedan dulji period. Što se tiče kada biste trebali primiti ovo cjepivo, uglavnom mogu se na njega prijaviti osobe koje su procijepljene i primile su svoje prve dvije doze, te nakon perioda od 2 do 3 mjeseca se mogu već prijaviti za svoju booster dozu.

Booster doza - koji su simptomi

Što se tiče tko se sve može cijepiti, booster doza mogu primiti sve osobe koje su starije od 18 godina na dalje, i to nakon minimalno 2 mjeseca (Johnson&Johnson/Janssen) odnosno nakon minimalno 3 mjeseca (ostala cjepiva) nakon što su primile cjepivo odnosno nakon druge doze COVID 19 cjepiva.

Ukoliko ste slabijem imuniteta ili imate umjernu do teži oblik imunosupresije bez obzira na vašu dob možete dobiti treću dozu ili booster dozu već nakon 4 tjedna nakon što ste dobili prve dvije doze. Za booster doza se možete prijaviti jednako kao i za normalno cjepivo preko portala, te možete odabrati termin koji vama odgovara na dostupnim lokacijama. Kod booster doze ćete imati slične nuspojave kakve ste imali kod druge doze, ali puno blaže. Samo će vam malo boljeti ruka u kojoj ste primili cjepivo i možda ćete malo osjećati umor, no to je dobar znak jer znači da cjepivo funkcionira i tijelo reagira kako treba.


Tagovi: