motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima

Bolovi u zatiljku glave i vratu – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Bolovi u zatiljku glave i vratu - uzrok, simptomi, liječenje

Bolovi u zatiljku glave i vratu, uzroci

Bolovi u stražnjem dijelu naše glave ili zatiljku su veoma česti, a pripadaju različitim vrstama glavobolja koje su tenzijske prirode. Bolovi u zatiljku glave i vratu nastaju radi napetosti koja je uzrokovana kontrakcijom vratnih mišića. Bol je često tupe prirode i dolazi do osjećaja pritiska u području vrata. Koji su uzroci navedene boli? Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu nastati radi sljedećih razloga:

Neprirodno držanje glave – Dolazi do umaranje mišića koje se manifestira u boli. Navedeno se često događa osobama koje drže glavu u fiksnom položaju prilikom posla (Vozači, radnici za strojem, knjigovođe itd). Stres – Psihička napetost povećava glavobolje i napetost u mišićima. Zategnuti vratni mišić – Javlja se radi nepravilnog držanja tijela, čestog opterećenja ili anomalije kod vratnog dijela kralježnice. U ostale uzroke možemo navesti: Nedostatak sna, disfunkciju vratnih kralježaka ili poveznice leđne moždine s mozgom, oštećeni živci potiljka, mijenjanje životnih navika, jako naprezanje očiju, zdravstvena stanja kao tumor, meningitis, moždani udar.

Bolovi u zatiljku glave i vratu, simptomi

Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu trajati od pola sata pa sve do tjedan i više dana. Uz navedenu bol mogu se pojaviti i sljedeći simptomi: Bolovi u stražnjem dijelu glave koji variraju u osjetu. Bolovi mogu biti blagi, neudobni ili izrazito jaki. Pritisak i osjećaj grčenja na potiljku, blagi osjećaj mučnine, osjećaj punoće u trbuhu, pojačano lupanje srca, promjene u ponašanju poput razdražljivosti, pojavljuje se dekoncentracija – stanje kada nemate osjetljivost na svjetlo ili zvuk.

Bolovi u zatiljku glave i vratu nerijetko je i simptom drugih zdravstvenih stanja i tegoba. Uz navedeno stanje mnogi će osjetiti i blagu vrtoglavicu. Važno je naglasiti da navedeni simptom nije nužno znak da postoji teže stanje, ali treba obratiti pažnju na njegovo pojavljivanje i vrijeme trajanja. Glavobolje koje su praćene vrtoglavicama su često simptom moždanog udara ili znaka da nešto nije u redu s našom cirkulacijom. Vrtoglavica će se pojaviti kada postoji slaba cirkulacija u našem vratu.

Bolovi u zatiljku glave i vratu, liječenje

Iako bolovi u zatiljku glave i vratu mogu biti neugodni i često uporni, oni nisu uvijek opasni. Bol se najčešće liječi analgeticima, ali i uzimanjem lijekova protiv bolova. U nešto težim slučajevima, pacijenti zaprimaju injekcije za blokadu živaca u navedenom području. Ako se bolovi u zatiljku glave i vratu pojavljuju redovito, tada je potrebno obratiti se liječniku kako bi se vidjelo da li je došlo do određenih promjena na vašim kosima glave i vratnoj kralježnici. Pacijent se često upućuje na RTG vratne kralježnice i kraniocervikalnog prijelaza, kao i standardne i funkcijske snimke s EEG nalazom. Liječenje se često provodi prepisanom terapijom.

Sljedeći korak je kontrola kod neurologa i specijalista za fizikalnu medicinu. U slučaju da se ustanovi da bolovi nastaju radi određenog psihičkog stanja, tada je važno zatražiti psihoterapijski pristup u liječenju. Navedeni bolovi se mogu liječiti i prirodnim putem: Pravilno držanje tijela, oblozima, jakom kavom, eteričnim uljem paprene metvice ili lavande, čajem od đumbira ili ružmarina, konzumacijom 2 l vode, aerobnim vježbama, dovoljnom količinom odmora i sna.

Tagovi:

motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima