Bolovi u listovima nogu – uzrok, simptomi i liječenje

Bolovi u listovima nogu – uzrok, simptomi i liječenje

Bolovi u listovima nogu uzroci

Bolovi u listovima nogu nisu nimalo lagodni, a uzroci mogu biti različiti od istegnuća ligamenata, problemi s krvožilnim sustavom do poremećaja s koštanim sustavom. Ovi se bolovi mogu pojaviti u stanju mirovanja i dok hodate. U listovima se nalaze dva velika mišića trbušasti mišići i soleus potkoljenični mišić koji je povezan s Ahilovom tetivom te je tako direktno povezano s petom stopala.

Bolovi u listovima nogu se mogu pojaviti ukoliko ste imali neku ozljedu ili ste pretjerali s fizičkom aktivnosti pa je došlo do ozljede ligamenata i zglobova. Kada se u krvnim žilama nogu nalaze proširene vene, venska tromboza, krvni ugrušci ili postoji loša cirkulacija uzrokovat će bolove u listovima. No, kao bol možete osjetiti i grčenje u listovima najčešće noću, a javljaju se kao posljedica pretjeranog vježbanja, nedostatak nekih minerala, dehidracije, no mogu biti uzrokovani i poremećajima u bubrezima, dijabetesom ili hipotireoidizmom.

Ove bolove možete osjetiti i zbog išijasa koji se širi od donjeg dijela leđa, zdjelice, kroz bedro do stopala pa ćete znati prepoznati išijas. Sindrom odjeljka je vrlo ozbiljno stanje uzrokovano ozljedom, čak i slomljenom kosti pa zbog toga doalzi do pritiska na mišiće listova koje uzrokuje bolove.

Bolovi u listovima nogu simptomi

Bolovi u listovima nogu mogu biti oštri bolovi, ali i tupi bolovi do jaki bolovi što se javlja različitim intenzitetom kod svakoga. Neke će osobe osjetiti zatezanje u listovima kao bolove ili probadanje koje može biti tupo, ali i oštro. Kao simptomi kada se jave bolovi u listovima može se primjetiti oticanje samih listova i slabost u nogama.

Ujedno bolovi u listovima nogu se javljaju prilikom hodanja ili plivanja kada se mišići listova naprežu, a kao simptome moguće je osjetiti i žarenje, te crvenilo na koži.

Kada se osjeća grčenje ono se javlja njačešće noću, te je sasvim uobičajeno kod svih dobnih skupina. Grčevi se javljaju tokom mirovanja, no mogu se pojaviti tokom vježbanja, a javljaju se i kod djece i trudnica. Simptomi poput tamne kože na listovima, osjećaj trnaca u nogama, oslabljene vene ili tromboza, išijas koji se javlja od leđa do stopala simptomi su koji ukazuju da vaši listovi u nogama osjećaju posljedice tih stanja.

Bolovi u listovima nogu liječenje

Kada se osjećaju bolovi u listovima nogu zbog opterećenja brzog hodanja, trčanja možete si pomoći tako da stanete na prste i polako spuštate pete stopala nekoliko puta. Također vam može pomoći i istezanje, tako da se oslonite na petu, sagnete se i vrhove prstiju noge vučete prema sebi. Ledeni oblozi također mogu ublažiti grčeve i bolove, kao i lagane masaže da se potakne cirkulacija.

Grčevi i bolovi u listovima nogu koji se javljaju tokom noći obično su posljedica opterećenja listova tokom dana bez obzira da li ste ih opteretili pretjeranom tjelesnom aktivnosti ili zbog sjedalačkog načina života ste potpuno neaktivni. Ovakvi grčevi koji se javljaju tokom noći često su posljedica nedostatka magnezija, kalij i kalcija, pa kada napravite krvnu sliku utvrdite da vam nedostaju ovi minerali potrebno ih je nadoknaditi. Dehidracija tijela je loša za zdravlje općenito, a lako je nadoknadiva ukoliko pijete dovoljno tekućine tokom dana.

U trudnoći zbog povećane tjelesne težine, hormonalnih promjena, uklještenja živaca zbog širenja maternice možete si pomoći masažom, konzumaciom minerala, te izbjegavati dugotrajno stajanje. Liječniku je potrebno obratiti se kad bolovi ne prestaju, uzrokuju šepanje, nedostatak apetita, povišenu tjelesnu temperaturu, te oticanje listova i crvenilo kože, te naravno kod svake ozljede je potrebno javiti se liječniku.


Tagovi: