Bolne grudi prije menstruacije

Ljepota i zdravlje

Bolne grudi prije menstruacije

Bolne grudi prije menstruacije javljaju se kod mnogih žena

Menstrualni ciklus događa se pod utjecajem spolnih hormona koji utječu na promjene u tijelu ovisno o tome u kojem se djelu ciklusa u određenom trenutku nalazite. Spolni hormoni utjecati će ne samo direktno na maternicu i promjene koje se tamo događaju svaki mjesec, već će utjecati i na ostatak tijela. Zbog toga dolazi do raznih promjena, kako fizičkih, tako i na području psihe pa tako u određene trneutke u mjesecu žene mogu biti osjeljivije ili razdražljivije.

Od fizičkih promjena nastalih uslijed djelovanja hormona, najčešće je pojačana pojava prištića na licu, bolovi u donjem djelu kralježnice, bolne grudi prije menstruacije te mnogi drugi simptomi koji variraju od žene do žene. Iako ima žena koje imaju slabe ili gotovo nepostojeće simptome prije dolaska sljedeće menstruacije, najveći broj žena ipak ima bolne grudi prije menstruacije. Bolovi u grudima ponekad mogu biti itekako izraženi te se mogu pojaviti već tjedan ili dva prije dolaska očekivane menstruacije.

Bolne grudi prije menstruacije rezultat su hormonalnih promjena

Bolne grudi prije menstruacije rezultat s hormonalnih promjena u menstrualnom ciklusu. Bolovi u grudima stručno se nazivaju mastodinija i obično se pojavljuju u gornjem vanjskom djelu dojki. Bolovi u grudima mogu se pojavljivati gotovo u bilo kojem trenutku ciklusa no najizraženiji su par dana prije dobivanja menstruacije, no od nekih žena se mogu pojaviti čak tjedan do dva prije sljedeće nadolazeće menstruacije. Spomenuli smo da spolni hormoni imaju glavnu ulogu na promjene za vrijeme ciklusa pa tako u prvom djelu menstrualnog ciklusa dominira estrogen, dok je u drugom djelu ciklusa izraženiji hormon progesteron.

Zbog utjecaja tih hormona nakuplja se voda u tkivu, posebice u vrijeme pred menstruaciju zbog čega se javljaju bolne grudi prije menstruacije. Zbog tog nakupljanja vode u tkivu dolazi do osjećaja napetosti, no same bolove aktivirati će hormon prolaktin čije se djelovanje aktivira u periodu prije samog dobivanja menstruacije. Bolne grudi mogu zadati određene neugodnosti, no srećom ne predstavljaju probleme za samo zdravlje.

Bolne grudi prije menstruacije variraju kroz život

Bolne grudi prije menstruacije mogu biti neugodan osjećaj, no postoje neki savjeti kako si olakšati taj period. Smatra se da veći unos voća i povrća zbog svojih vlakana može pomoći smanjiti količinu vode u grudima, zbog čega se javlja napetost u tom dijelu tijela. Važna stavka je nošenje ispravne veličine grudnjaka.

Tek mali broj žena nosi grudnjak ispravne veličine, što može uzrokovati veće bolove u grudima zbog pritiska koji se na njih radi, no osim grudi, mogu boljeti leđa, ali i ramena. Stoga potražite grudnjak ispravne veličine kako bi bolovi u grudima bili čim manje izraženi. Bolne grudi prije menstruacije mogu varirati intenzitetom od ciklusa do ciklusa, no ne bi trebale biti razlog za zabrinutost. Navedeni simptomi su individualni te se ne moraju jednako manifestirati u svakom ciklusu te će varirati ovisno o vašoj dobi, kao i o vašem generalnom stanju zdravlja zbog čega će te promjene varirati kroz vaš život.

Tagovi: