Boli srce

Boli srce

Nije svaka bol u prsima znak da vas boli srce

Područje prsa obuhvaća veliko područje koje počinje od čeljusti i spušta se sve do ispod rebara i upravo zbog toga se bol u prsima tretira kao simptom, a ne dijagnoza. Dakle, nije svaka bol u prsima znak da vas boli srce, ona je samo dijagnostičko polazište za preglede, snimanja i pretrage na putu do dijagnoze. Ali je važno naglasiti da sve bolove u prsima treba shvatiti ozbiljno jer mogu upućivati na nešto što ugrožava život.

MOžda imate probadajuću ili tupu bol, stezanje i grčenje, možda samo kod pojačanih napora i stresa, možda ta bol dođe i prođe, možda se periodično ponavlja, možda se javi dok ležite na krevetu i posve mirujete. Možda se ta bol ponavlja već mjesecima, jedini način da saznate da li vas boli srce ili je nešto drugo uzrok boli je da odete liječniku i obavite sve potrebne preglede, snimanja i pretrage, čekati i živjeti u strahu od svakog sljedećeg naleta boli je prevelik rizik.

Kada kažete da vas boli srce uzrok boli će pokazati o čemu je riječ

Mogući uzroci bolova u prsima su mnogobrojni i kada kažete da vas boli srce uzrok boli će pokazati o čemu je riječ, a uzrok ili uzroke će potražiti vaš liječnik. Istina je da je glavni simptom srčanih oboljenja probadanje oko srca, ali to može biti i upala porebrice, upala osrčja, problemi s rebrima i njihovom hrskavicom, mnoge probavne tegobe se reflektiraju bolim u prsnom košu, bolesti dojke i tumori prsnog koša, kao i mišićnoskeletni bolovi prsnog koša.

Istina je da kada vas boli srce može biti dijagnosticiran infarkt (srčani udar), a srčani udar i nestabilna angina pektoris su po život opasna stanja. Jednako su rizični razdor u stjenci aorte, ruptura jednjaka, embolija pluća, kolabirajuća pluća, a sva ova teška stanja se manifestiraju prvo bolnim stezanjem, probadanjem i grčenjem u prsima. Ako se uz to preznojavate, ostajete bez daha (kratkoća daha), imate bolove u vratu, čeljusti, ruci, leđima, omaglicu, nesvjesticu, mučninu i povraćanje imate i velikog razloga za brigu.

Ako vas boli srce obratite pažnju na ostale simptome

Ponekada strah od srčanog udara samo pokrene napadaj panike koja također može nalikovati na infarkt. Ako vas boli srce obratite pažnju na ostale simptome iako ih je teško generalizirati, jer svaka srčana bolest se drugačije manifestira, a i svaka osoba drugačije reagira, ali barem pokušajte pratiti te simptome. Imate li jutarnje zatiljne glavobolje, krvarenja iz nosa, vrtoglavice, nesvjestice i zujanje u ušima, osjećaj smetenosti, gubitak koncentracije, nepravilan puls (srčani ritam), osjećaj bubnjanja srčanih otkucaja u prsima.

Kada vas boli srce simptomi nisu uvijek tako jasni i prepoznatljivi, osim snažne boli u prsima može vas boljeti i lijeva ruka, bol se može širiti široko oko osrčja, čak na vrat, ramena, leđa i cijeli abdomen, može vam se činiti da stvarno imate probavne tegobe. Sve vas može jako iscrpljivati, može vas oblijevati ledeni znoj, zgrabiti pravi napadaj panike, pa onda stezajuća anksioznost i velika mučnina i na kraju veliki neobjašnjivi umor i potpuna iscrpljenost.


Tagovi: