Boli između lopatica

Boli između lopatica

Uzroci boli između lopatica

Bol između lopatica najčešće nastaje radi lošeg položaja prilikom spavanja ili radi dugotrajnog i nepovoljnog držanja tijela. Navedeni uzroci boli mogu se riješiti uz pomoć konzervativnih metoda, masažama ili određenim vježbama. No, ako je u pitanju tvrdoglava bol koja se ne tretira adekvatno, tada ona može uzrokovati daljnje posljedice na lokomotorni sustav osobe na vratnoj i prsnoj kralježnici. Bol se najčešće pojavi i nestane sama od sebe, stoga se zanemaruje.

Kada bol postaje učestala i kada se povećava, tada je potrebno zatražiti liječničku pomoć. Koji su najčešći uzroci boli između lopatica? Loše držanje na radnome mjestu - Osobe koje rade za stolnim računalom najviše pate od bolova u lopatici ili leđima. Bolovi nastaju radi nepravilnog sjedenja i lošeg položaja glave/ruku. Duge voženje - Osobe koje se bave dostavama ili poslovima koji uključuju duge vožnje također najviše pate od bolova u lopatici. Uzrok je držanje ruku visoko na volanu uz podignute laktove.

Držanje torbe na ramenu - Kada opterećujemo samo jedno rame s određenom težinom, tada se može pojaviti bol u lopatici. Spavanje na bolu - Ovdje se vrši dodatan pritisak na ramena, vrat kao i čeljust. Dizanje utega - Nepravilno dizanje utega bez usklađivanja leđnih mišića može uzrokovati bolove u lopatici. U ostale uzroke ubrajaju se: Starenje, hernija diska, ukliješteni živac, artritis, prijelomi, žučni napadi, srčani udar, razvoj bolesti jetre, povećana slezena, rak dojke ili pluća, pretjerani stres, prehlada ili gripa.

Što napraviti kada se pojavi bol između lopatica?

Ukoliko je uzrok nastanka boli loše držanje, nepravilno spavanje, loše izvođenje vježbi ili bilo koji drug uzrok koji nije povezan s određenim stanjima, tada se ova bol može tretirati samostalno. Kako se tretira bol između lopatica? Masaža - Cilj same masaže je da se smanji napetost koja se pojavila u mišićima i da se potakne cirkulacija. Masaža mora biti fokusirana na opuštanje gornjeg dijela tijela - vrat, trapez, prsa, ostali mišići leđa. Preporučuju se dublje masaže poput trigger point masaže.

Tretiranje toplinom - Bol između lopatica može se tretirati i s tretmanom grijanja koji će opustiti mišiće leđa. Ovdje može primijeniti jastučiće za grijanje, ili tople obloge. Možete se također leći u toplu kupku ili otići pod topli tuš. Istezanje mišića - Istezanja mišića koji okružuju lopaticu može spriječiti bol. Istezanje se preporučuje onda kada su mišići već topli te zagrijani.

Promjena položaja spavanja - Da bi se mišići oporavili, potrebno je odabrati dobar položaj za spavanje. Izbjegavajte položaje za spavanje koji opterećuju leđa. Jačanje mišića leđa i lopatice - Potražite vježbe koje su fokusirane na jačanje i toniranje mišića leđa i lopatice. Manje stresa - Tijelo reagira na stres, ponekad i nesvjesno. Ovdje može doći do dizanja ramena i njihovog zatvaranja prema naprijed, što pridonosi lošem držanju.

Da li je bol između lopatica opasna?

Sama bol u lopatici može biti blaga ili probadajuća, može biti akutnog ili kroničnog oblika a razlozi njenog nastanka su brojni. Određene životne navike često su krive za pojavu navedene boli, no potrebno je naglasiti kako je ova bol nekada i upozorenje za srčani udar, bolesti jetre ili malihne bolesti. Bol između lopatica ili u samoj lopatici često je veoma zbunjujuća, jer ponekad ne možemo sa sigurnošću utvrditi da li nas boli ramena, leđa ili lopatice. Da li je ova bol opasna?

U većini slučajeva bol između lopatica je prolazna bol koja se pojavljuje radi naših životnih navika i držanja. Kada je potrebno zatražiti liječničko mišljenje? Ako određene metode ne pomognu kod bolova, tada je potrebno savjetovanje s liječnikom. U većini slučajeva prepisuju se recepti za nesteroidne protuupalne lijekove ili se zaprimaju steroidne injekcije. Ako je bol nastala usred ozljede, tada je moguće i kirurško i terapijsko liječenje. Kako znati da bol nije bezazlena? Kada se uz bol primijete i sljedeći simptomi: Mučnina, teže disanje i bol u prsima.


Tagovi: