Boli glava

Boli glava

Gdje najčešće boli glava?

Glavobolja se opisuje kao stanje kada osjetimo bol u glavi. Ova bol može biti povremena, trajna, učestala, rijetka, difuzna - boli cijela glava ili lokalizirana - boli samo dio glave. Iako je većinom riječ o prolaznom stanju koje je uzrokovano raznim uzrocima, može se raditi i o simptomu određenih bolesti. 90 % glavobolja je jednostavno blagi poremećaj koji se lako uklanja. Zašto me boli glava? Danas se procjenjuje kako do 20% svih ljudi pati od trajnih ili prolaznih glavobolja.

Glavobolja se pojavljuje u bilo kojoj dobi, no najčešće između 25 i 65 godina života, više kod žena. Većina današnjih glavobolja uzrokovana je radi sljedećih faktora: Boravka u zatvorenim prostorijama bez zraka, sjedilački način života, psihički napor, pojačana koncentracija. Gdje najčešće boli glava? Glavobolja, odnosno bol koja ju karakterizira nastaje u tkivima te strukturama koje imaju završetke za osjet boli:

Koža i potkožno tkivo, mišići i aponeuroze, pokosnice, zubi, oko, usna šupljina, nosna šupljina, veće arterije, veće vene i sinusi, dijelovi moždane ovojnice koji su tvrdi, sinusi kao i duplikature ovojnice, osjetni živci u mozgu i korijeni. Bol se ne osjeća u drugim strukturama kao kosti, moždane ovojnice, motorni živci. Glavobolja će se pojaviti samo pod određenim uvjetima, onda kada dođe do promjene položaja te stanja u navedenim bolno osjetljivim strukturama i traje dok se uzrok ne povuče. Bol može prestati samostalno ili uz liječenje.

Zašto boli glava?

Prema uzroku svog nastanka, glavobolje možemo podijeliti na: Primarni tip - Pojavljuju se često, uzrok je često neotkriven. Ovdje se najčešće ubraja migrena, tenzijska i cluster glavobolja. Sekundarni tip - Posljedica drugih bolesti. Bol koja se pojavljuje može biti: Pulsirajuća - Riječ je o boli koja je sinkronizirana s pulsom, ishodište same boli su arterije koje dovode krv u određene organe te glavu. Bol može biti umjerene do jaka.

Munjevita bol - Ovdje je bolna senzacija veoma jaka, traje do nekoliko sekundi i u potpunosti se samostalno povlači i opet nakon određenog vremena pojavljuje. Njeno ishodište je osjetni živac. Pritisna bol - Umjerene boli, slabo je lokalizirana, varira u svom intenzitetu i ne prestaje. Ishodište boli me mišić, sluznica ili ovojnica.

Žarna bol - Riječ je o veoma snažnoj boli koja je veoma neugodna, nastaje u simpatičkim i parasimpatičkim živcima. Zašto boli glava? Glavobolja se često opisuje kao stanje s tisuću uzroka. Čimbenici koji pridonose nastanku glavobolje mogu biti mehaničke, fizikalne i kemijske prirode.

Zašto boli glava? U najčešće uzroke nastanka ubrajamo: Promjena vremena, nepravilna prehrana, pretjerana konzumacija alkohola, pušenje, poremećaji u organima koji su smješteni u glavi, promjene i bolesti uha ili grla kao i nosa, problemi na desnima i zubima, trauma glave, metabolički poremećaji, uzimanje određenih lijekova, boravak u zagušljivom prostoru, pretjerana koncentracija, neispavanost i umor. Razna stanja u organizmu kao i izvan njega mogu uzrokovati glavobolju. One su najčešće uzrok određene psihosomatske smetnje poput stresa.

Što učiniti kada boli glava?

Prolazne glavobolje veoma su česte i one nestaju same od sebe ili se liječe uz pomoć lijekova protiv bolova. S obzirom na vrstu kao i bezbroj uzroka, liječenje se može razlikovati ovisno o tipu glavobolje. Većina glavobolja je spontano, što znači da ne zahtijevaju specifične terapije. Liječe se uz pomoć lijekova protiv bolova, promjenom načina života. Kada je sami uzrok glavobolje specifičan i neurološke prirode, tada se liječenje izvodi uz pomoć neurologa.

Ovakve glavobolje se liječe uz lijekove za bolove, sedative, lijekove za opuštanje, lijekove za smanjenje moždane otekline, antiepilepticima, lijekovima koji reguliraju krvni tlak ili cirkulaciju. Kada boli glava najčešće posežemo za lijekovima protiv glavobolje, no važno je napomenuti i alternativne oblike liječenja.

Akupunktura, akupresura, masaže, pravilna prehrana, opuštajuće bilje, homeopatija, osteopatija, hidroterapija, aromaterapija - sve su ovo alternativni oblici liječenja koji vam mogu pomoći u smanjenju boli. Što učiniti kada boli glava? Liječničku pomoć potrebno je zatražiti onda kada glavobolja ne prolazi sama od sebe ili uz pomoć lijekova. Nažalost, u određenim slučajevima glavobolje mogu ukazivati na određena stanja u organizmu kojima je potrebna liječnička pomoć.


Tagovi: