Bolesti jetre od alkohola – simptomi i liječenje

Bolesti jetre od alkohola - simptomi i liječenje

Moguće je nekoliko različitih bolesti jetre od alkohola

Alkohol je legalni opijat u cijelom svijetu i osim za vremena prohibicije u SAD-u cijelo vrijeme se slobodno prodaje i konzumira, s tim da ga deklarativno mogu kupovati samo punoljetne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola je prava pošast koja odnosi svoje žrtve, uništava zdravlje, razara obitelji i uništava pojedinačne sudbine. Više piju muškarci nego žene, omjer je 11: 4, ali žene lošije podnose alkohol. Moguće je nekoliko različitih bolesti jetre od alkohola koje se različito manifestiraju i nazivaju.

Bolesti jetre od alkohola se kreću od masne jetre, preko alkoholnog hepatitisa do ciroze jetre, s tim da se ciroza jetre češće javlja kod žena u oko 20% slučajeva. Alkoholne jetrene bolesti se postupno razvijaju i kod staža pijenja većeg od 8 godina smetnje i oštećenja su evidentni. Stručnjaci govore i o genetskim predispozicijama za pijenje alkohola, ali dostupnost alkohola i kultura pijenja i nazdravičarstva su najveći krivci. Ciroza jetre se se razvije samo u 10 - 20% alkoholičara.

Bolesti jetre od alkohola i nihovi simptomi

Promjene na jetri kod alkoholičara ovise o "akoholičarskom stažu", što znači koliko dugo piju, koje vrste pića, žestoka pića ili alkohole, drugim životnim navikama, redovitoj prehrani, drugim bolestima i lijekovima koje uzimaju za njih, jer svi lijekovi u kombinaciji s alkoholom imaju pojačane nuspojave. Uz to jetra ima čudesnu moć regeneracije pa oštećenja i bolesti na jetri mogu biti dugo prikriveni. Bolesti jetre od alkohola i njihovi simptomi variraju upravo zbog tih spontanih oporavaka jetre.

Bolesti jetre od alkohola kod masne jetre simptomi su umor, malaksalost, nadutost i bol ispod denog rebrenog luka, a mogu požutjeti i koža i sluznica. Ultrazvuk, biopsija jetre i markeri na viruse hepatitisa će pokazati pravo stanje jetre. Alkohol uništava jetru, bez obzira na količine koje konzumirate i koliko vremena pijete, prije ili kasnije dolazi upala jetre, no odrasle osobe koje umjereno piju i imaju uredan i sređen život i zdrave prehrambene navike obično nema promjena na jetri.

Najteži oblik bolesti jetre od alkohola je ciroza

Simptomi alkoholnog hepatitisa su bol u trbuhu i jetri, loš apetit, mučnina, povraćanje krvi, gubitak na težini, umor, groznica, žutilo kože i očiju. Prestankom konzumiranja alkohola ovi simptomi se smanjuju i ublažavaju. Najteži oblik bolesti jetre od alkohola je ciroza jetre koja je kronična bolest progresivnog karaktera i potencijalno po život opasna bolest. Ciroza razara jetru na staničnoj razini, stvara vlastito fibrozno tkivo koje ometa normalnu krvnu cirkulaciju u jetri i ometa normalan rad jetre.

Postoje i drugi uzroci ciroze jetre, ali se ona ubraja u bolesti jetre od alkohola, jer alkoholizam jest najčešći uzrok ciroze. Simptomi ciroze jetre su malaksalost, povišena temperatura, žutica (nakupljanje bilirubina), točkaste crvene mrlje po licu, rukama i grudima, zadržavanje tekućine u trbuhu, akod muškaraca može doći do atrofije testisa, gubitka dlaka, bolnog povećanja grudi (ginekomastija), ako dođe do oštećenja mozga nastaju i psihičke smetnje, depresija, anksiozni poremećaj, konfuzija, pomutnja u rasuđivanju i neuroloških tegoba u vidu esencijalnog tremora.


Tagovi: