Bolest zapadnog nila – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Bolest zapadnog nila - uzrok, simptomi, liječenje

Bolest zapadnog nila i kako se prenosi

Bolest zapadnog Nila poznata je i pod imenom groznica zapadnog Nila. Tu bolest prenose zaraženi komarci te se kod ljudi koji obole simptomi mogu razlikovati, od vrlog blagih simptoma kao što su povišena temperatura, dok kod drugih može doći i do upale mozga, no o tome ćemo pričati kasnije. Komarci prenose mnoge bolesti pa su tako i prijenosnici virusa zapadnog Nila. Virus zapadnog Nila spada pod arboviruse, odnosno, viruse koji se na čovjek prenose preko vektora, što je u ovom slučaju komarac. Komarci koji prenose taj virus najčešće se zaraze kada sišu krv zaražene ptice ili nekih sisavaca. Taj virus ne može prijeći s čovjeka na čovjeka, već samo sa određenih životinja na čovjeka ukoliko je bilo kontakta s zaraženim komarcem. Bolest zapadnog Nila dobila je to ime jer je prvi puta taj virus otkriven kod jedne žene koja je bila iz regije zapadnog Nila u afričkoj državi Ugandi te je tamo zabilježen veći broj takvih slučajeva.

Bolest zapadnog nila i koji su simptomi

Kao što smo na početku teksta spomenuli, bolest zapadnog Nila može imati cijeli niz simptoma koji se razlikuju od osobe do osobe. Inkubacija virusa traje između 5 i 15 dana te ukoliko dođe do zaraze, zaražena osoba će u tom vremenskom periodu krenuti pokazivati simptome bolesti. Osobe koje su višestruko obolijevale od te bolesti najčešće ni nemaju simptome, no kod ostalih se pojavljuju simptomi kakvi su često prisutni kod gripe. To su redom povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima, mučnina popraćena povraćanjem te se kod nekih dodatno zna pojaviti kožni osip na području torza i leđa. Bolest zapadnog Nila ponekad, srećom u malom broju slučajeva ima ozbiljne simptome i posljedice. Simptomi kod ozbiljne kliničke slike uključuju promjenu mentalnog stanja, slabljenje mišića, konvulzije, gubitak vida pa sve do paralize, upale mozga pa čak i kome. Iz tih je razloga važno pratiti simptome ukoliko se sumnja na oboljenje kako bi se moglo pravovremeno reagirati.

Bolest zapadnog nila i kako se liječi

Bolest zapadnog Nila često prođe sama ukoliko su simptomi i klinička slika blagi, što bi značilo da je moguće oporaviti se bez liječenja. U takvim blagim slučajevima dobro je odraditi simptomatsko liječenje što bi značilo popiti tablete protiv bolova ukoliko patite od glavobolja ili bolova u mišićima te uzeti tablete za snižavanje temperature ukoliko je ona povišena i zahtijeva intervenciju. Bolest zapadnog Nila može imati i težu kliničku sliku, iako je ona dosta rijetka te je stoga potrebno pratiti simptome kako bi otišli liječniku i spriječili potencijalne komplikacije. Iako nema lijeka za meningitis koji je jedan od težih oblika oboljenja tim virusom, boravak u bolnici uz primanje određenih infuzija i lijekova koje sprječavaju različite vrste infekcija mogu uvelike olakšati i ubrzati oporavak. Najvažnije je samo ne čekati predugo jer što se dulje čeka i što je teža klinička slika, manja je šansa za potpuni oporavak ili čak preživljavanje u najgorem slučaju.

Tagovi: