Blocar – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Blocar - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Blocar - primjena i djelovanje

Blocar je lijek koji sadrži djelatnu tvar ramipril iz skupine ACE inhibitora te se koristi u liječenju visokog krvnog tlaka odnosno hipertenzije, te se koristi za smanjenje rizika od srčanog udara ili moždanog udara, sprečavanju komplikacija nakon srčanog udara i za smanjenje ili uklanjanje rizika od razvoja komplikacija s bubrezima. Djelovanje ramiprila temelji se na blokiranju enzima konvertaze angiotenzina, što rezultira širenjem krvnih žila i smanjenjem perifernog otpora, što dovodi do sniženja krvnog tlaka. Osim toga, Blocar također smanjuje opterećenje srca, poboljšava protok krvi i smanjuje opterećenje na srčani mišić. Lijek se uzima obično jednom dnevno, i može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima. Doziranje se određuje prema individualnim potrebama svakog pacijenta i može se prilagođavati tijekom liječenja. Važno je za navesti kako ovaj lijek može kod nekih osoba uzrokovati određene nuspojave poput mučnine, kašlja i glavobolje. Također, lijek može utjecati na funkciju bubrega, stoga je važno redovito pratiti bubrežne funkcije tijekom terapije. Uvijek se posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste dobili precizne informacije o doziranju, nuspojavama i eventualnim posebnim mjerama opreza povezanim s upotrebom.

Blocar - upute i nuspojave

Blocar tablete se uzimaju oralno uz čašu vode. Kako biste izbjegli iritacije želudca, preporučuje se popiti tabletu nakon obroka, no možete popiti lijek i prije obroka. Bitno je se pridržavati uputa svojeg liječnika kako biste postigli željeni rezultat. Poput drugih lijekova, tako i Blocar tablete mogu kod nekih pacijenata uzrokovati određene neželjene efekte koji se mogu razlikovati od osobe do osobe. Neki od najčešćih uobičajenih nuspojava koje se mogu javiti pri uzimanju ovog lijeka su osjećaj vrtoglavice ili umora, suhi kašalj, promjene u okusu hrane ili metalni okus u ustima, probavne smetnje i problemi poput mučnine, povraćanja, proljeva ili zatvora, hipotenzija odnosno niski krvni tlak uz koji se vežu simptomi poput vrtoglavice, slabosti ili nesvjestice, te alergijske reakcije poput osipa, svrbeža, oticanja lica, usana ili grla. Važno je se obratiti svojem iječniku ukoliko primijetite bilo kakve nuspojave pri uzimanju ovog lijeka, jer će Vam liječnik pružiti sve bitne informacije kako biste znali što učiniti u slučaju pojave nuspojava.

Blocar - cijena i iskustva

Blocar tablete radi zaštite zdravlja male djece se trebaju držati podalje od njihovog vidokruga i dohvata. Čuvajte ove tablete na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijevih. Čuvajte tablete u njihovom originalnom pakiranju kako bi bile zaštićene od utjecaja sunčeve svjetlosti i vlage. Blocar sadrži djelatnu tvar ramipril, te jedna tableta može sadržavati 2,5 miligrama, 5 miligrama ili 10 miligrama. Pomoćne tvari koje se nalaze u ovom lijeku su laktoza hidrat, krospovidon, hipromeloza, natrijev stearilfumarat mikrokristalična celuloza te žuti ili crveni željezov oksid. Lijek je dostupan u gramaži od 2,5 miligrama, 5 miligrama i 10 miligrama, a mogu se pronaći u ljekarni u pakiranju od 28 tableta u jednoj kutiji. Tablete su dugačkog oblika, žute, crvene ili bijele boje te imaju na obje strane urez i sitne mrljice po sebi. Lijek se izdaje na recept i dolazi po dobroj cijeni. Iskustva drugih korisnika koji su do sada isprobali ovaj lijek su više nego dobra te ih preporučuju dalje.


Tagovi: