Bitka kod Siska

Bitka kod Siska

Bitka kod Siska, najveća pobjeda hrvatske nad Osmanlijama

Bitka kod Siska je trajala od 15 do 22 lipnja 1593 godine. Nakon podosta vremena neprekidnog pljačkanja i osvajanja hrvatskih krajeva s strane Turske vojske, ona je napokon privedena kraju tada 22. lipnja 1593 godine u bitci kod Siska. Bitka je zauzela mjesto okolo sisačke utvrde, danas poznatije pod imenom Stari grad. Osmanska vojska je tada bila pod vodstvom Hasan Paše Predojevića koji je kao mlado dijete bio otet sa strane muslimana kao i većina tadašnje hrvatske i kršćanske djece. Bio je odgajan i novačen kako bi bio dio jurišne muslimanske postrojbe zvane janjičari. Bitka kod Siska bila je velika prekretnica u povijesti zaustavljanja turskog prodora i agresije u Europu. Bitka je također imala veliki psihološki utjecaj na mnoge, jer upravo nakon sisačke bitke se po prvi puta nakon bitke na Krbavskom polju uspostavlja određena ravnoteža na hrvatsko turskoj granici. Ovo je bila prva velika pobjeda ujedinjenih kršćanskih snaga tadašnje Srednje Europe protiv turske vojske koja se tada smatrala nezaustavljivom. I dan danas kao znak zahvale za pobjedu malo zvono zagrebačke katedrale se oglašava svakog dana u 14 sati. Od 22 lipnja 2010 godine sisačka katedrala također svakim danom u 14 sati zvonjavom podsjeća na dan slavne pobjede kršćanske vojske nad Osmanlijama.

Bitka kod Siska, pripreme i tijek borbe

Turci su svoje vojne snage već krenuli pokretati početkom lipnja i tako osvojili sve susjedne utvrde oko Siska. Osmanska vojna sila je pada 22 lipnja 1593 godine kada se dogodila bitka kod Siska. Dana 14 lipnja Turci osvajaju Drenčinu, a dan kasnije kreču na pohod Siska. Imali su pripremnih 12. 000 ratnika spremnih da izvrše opsadu grada. Sisačku posadu je tada činilo 300 branitelja pod vodstvom osobe Blaža Gjurak i Matije Fintića. Na vijest da se turski ratnici žele osvojiti Sisak, kod Svete Klare u Zagrebu se okuplja 5000 boraca hrvatske, koruške, krajiške i kranjske vojske spremne za odlazak u Sisak gdje je samo 300 boraca. Hrvatski ban Toma Erdödy također na vijest dolazi u pomoć gradu sa svojih 1240 vojnika. Obrani se također priključuju oklopnici iz Kranjske i Koruške, Njemačke, Slavonske krajine. Dolaze i žumberački uskoci, strijelci, arkebuziri, husari, kranjski mušketiri, karlovački i koruški. Na kraju je hrvatsko slovensko njemačka vojska činila brojku od 6000 ljudi. 21 lipnja kada se odvijala glavna bitka, pri zatvaranju vrata grada poginuo je Matija Fintić s 12 branitelja. 22 lipnja oko 10 sati stiže pomoć bana. Strategija da se okruži turska vojska i napadne je rezultirala pobjedom. Mnogi Turci su se utopili dok su pokušali preplivati na desnu obalu Kupe, mnogi su pobjegli i mnogi poginuli. Hasan Peša Predojević je bio među poginulima što je označilo kraj bitke. Turska vojska je za sobom ostavila naoružanje i tako je završila slavna bitka kod Siska.

Bitka kod Siska, značenje bitke

Bitka kod Siska je bila i povod ratu koji je turska vojska objavila Habsburškoj Monarhiji. Turski rat sa većinskim osvajanjima je trajao je od 1593 godine do 1606 godine. Za vrijeme navedenog rada Turici tek u četvrtom pokušaju uspijevaju 1593 godine osvojiti grad Sisak, no grad je već oslobođen godinu dana kasnije nakon same okupacije. Unatoč ratu koji je uslijedio, bitka kod Siska je bila važna prekretnica koja je zaustavila daljnje prodiranje Turaka u Europu. Nakon što su izgubili prvu bitku kod Siska kao i ostale bitke na raznim teritorijima, Turci su oslabjeli i suočavaju se sa problemom vezanim za svoju vojsku. Turska vojska se nije mogla brzo oporaviti i tako su njena osvajanja zaustavljena. Nakon što je došlo do pada cijele turske vojske radi njenog masovnog slabljenja u Europi se krenuo širio tiskani letak na kojemu je bila prikazana pobjeda kršćanske vojske nad Turcima. Navedena bitka bila je od iznimne važnosti pri zaustavljanju okupacije turske vojske ne samo u Hrvatskoj nego i ostatku Europe. Pobjedu nad Turcima pohvalili su papa Klement VIII, njemački car Rudolf II, španjolski kralj Filip II. Letak o pobjedi prošao je kroz cijelu Europu. Sve do danas pobjeda nad Turcima u Sisku se slavi, ovo je događaj koji predstavlja početnu točku u raspadanju cijele turske vojske i označava kraj okupacije Turaka nad Hrvatskom i Europom.


Tagovi: