Što je biotehnologija

Što je biotehnologija

Što je biotehnologija?

Moderna znanost proširila je naše vidike da istražujemo i kombiniramo više znanosti kako bismo postigli neko znanstveno otkriće ili izum. Jedan produkt takve atmosfere u intelektualnom društvu je i biotehnologija. Radi se o grani prirodnih znanosti koja koristi prednosti tehničkih znanosti kako bi istraživala žive organizme. Biotehnologija kao pojam korištena je početkom dvadesetog stoljeća, a kroz dvadeseto stoljeće ukomponirala je puno malih subdisciplina i postala vrlo popularan znanstveni odabir. Danas se studira na svakom važnom sveučilištu. U Zagrebu, studij biotehnologije izvodi se na PBF-u; studira se u drugim sveučilištima u Hrvatskoj. Biotehnologiju karakterizira mnoštvo subdisciplina koje ciljano razvijaju ili istražuju određenu temu. U širem smislu te riječi možemo uzimati mnoštvo postignuća ljudske civilizacije kao biotehnološka postignuća. Što sve može spadati pod biotehnologiju? Zamislite bilo kakvu primjenu tehnologije na prirodne znanosti, a koje su rezultirale nekim dobrom za čovječanstvo. Naravno, moderne grane biotehnologije također uključuju kloniranje i GMO! U svakom slučaju, popularna je kroz sva vremena.

Što je sve biotehnologija? Kada nastaje?

Svaki napor da se napravi nešto što može poslužiti čovječanstvu, a da uključuje prirodu i tehnologiju, možemo opisati kao biotehnološko postignuće. Sama agrarna revolucija, koja je promjena zauvijek smjer povijesti naše vrste, može se tumačiti kao početak biotehnologije. Kada su ljudi počeli koristiti alate kako bi efikasnije obavljali poslove u poljoprivredi, već tada govorimo o biotehnologiji. Proizvodnja piva u starom Sumeru također je dio ove znanstvene grane. Danas se biotehnologija očituje u proizvodnji lijekova i suplemenata u prehrani. Ono što nam je uvijek omogućavala je bolji život i podizanje kvalitete življenja općenito. Biotehnologija je također zaslužna za križanje voćki pa tako danas imamo više vrsta voća koje je nekada bilo egzotično, a sada se može u nekakvoj kombinaciji saditi posvuda. Ova znanstvena grana zahvaća s jedne strane medicinu, s druge nutricionizam, ali i agrarnu tehnologiju. Takva postignuća nisu samo utjecala na naše živote kroz hranu i zdravlje, već su isto tako uvjetovala društvene odnose i mnoge politike.

Biotehnologija danas: što očekivati?

Kada govorimo o biotehnologiji danas, mnogi uglavnom pomisle na kloniranje životinja, hranu koja će nas na kraju u grob potjerati i slične priče sa placa. Ipak, biotehnologija je ponajprije zaslužna što ne patimo od mnogih bolesti, što nemamo problem gladi u modernim društvima te što živimo puno puno duže nego neki naši preci. Glad je na ovim prostorima nestala u pravom smislu tek 1950-ih. Prva srčana premosnica ugrađena je prije tek 60 i nešto godina, a tek smo u zadnjih nekoliko generacija dobili urbane centre. Biotehnologija svakako nije jedina zaslužna za današnje stanje, no može se uvijek objasniti njen utjecaj u gotovo svakom sloju društva. Otkrića u biotehnologiji su brojna, a ona najkorisnija postaju popularan produkt ili namirnica koja se brzo širi. Ona je aktualna, utjecajna i korisna prirodna znanost kojom se može postići svašta. Gdje će nas odvesti u nekoj daljoj ili bližoj budućnosti, teško je pretpostaviti, no možemo biti sigurni da će se uvijek baviti otkrićima koja će biti potrebna društvima.


Tagovi: