Bijeli jezik – uzrok i liječenje

Bijeli jezik - uzrok i liječenje

Bijeli jezik uzroci

Jezik može biti mjesto raznih upalnih, zaraznih ili tumorskih stanja i lezija. Imajte na umu da se varijacije u boji, koje su potpuno normalne, također mogu primijetiti od jedne osobe do druge. Ako se bijela boja često pripisuje prisutnosti mikoze ili kandidijaze, ova je situacija zapravo prilično rijetka. Najčešće je bijeli jezik posljedica nakupljanja bakterija i staničnih ostataka, kao i zadebljanja papila prisutnih na površini. To se zove obloženi jezik. Bijeli jezik može biti posljedica nekoliko stvari. Neki uzroci su: dehidracija, nedovoljna oralna higijena, promjena općeg stanja, uzrokovana npr. probavnom, srčanom ili sistemskom bolešću; konzumacija alkohola, pušenje itd. Bijele mrlje na jeziku također mogu biti znak takozvanog "geografskog" jezika. Iako nije ozbiljna, ova pojava je posljedica nepravilnog ljuštenja jezika, što dovodi do stvaranja blago uzdignutih mrlja s bijelim obrubom, koje se mijenjaju tijekom dana. Što se tiče mikoza jezika uzrokovanih gljivicom, njima se može pogodovati uzimanjem određenih lijekova, poput antibiotika.

Bijeli jezik tretman

Da bi bijeli jezik nestao, morate liječiti njegov uzrok. Liječnik može propisati lijek protiv refluksa kod želučanih tegoba, antifungalni lijek u slučaju kandidijaze, tretman protiv zatvora itd. U ozbiljnijim slučajevima, ako je bijeli jezik, npr. nuspojava liječenja protiv raka, bit će potrebno razmotriti rješenja za poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta. Ovaj problem se može riješiti i pravilnom oralnom higijenom. Prvo, perite zube minimalno dva puta dnevno. Na kraju čišćenja zubi možete četkati jezik nekoliko sekundi kako biste eliminirali nataložene bakterije u velikom broju. Uz to ćete izbjeći loš zadah. Nabavite si vodicu za ispiranje usta kako bi dodatno očistili svoj jezik. Konačno, ne zaboravite piti dovoljno vode i zdravo se hraniti. Fermentirani obični jogurt bez šećera pomaže u održavanju ravnoteže bakterija jezika i crijeva. No, prije nego što sami počnete liječiti ovaj zdravstveni problem, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. On će vam najbolje znati reći što trebate raditi i koliko dugo.

Bijeli jezik dodatna rješenja

Osim uz pomoć pravilnog i redovitog pranja zubi bijeli jezik se može riješiti i uz pomoć dodatnih rješenja. To se ponajprije odnosi na to da napravite određene promjene u svojim navikama. Izbjegavajte dehidraciju. Dehidracija i suha usta mogu uzrokovati bijeli jezik. Možete ga izbjeći tako da ostanete dobro hidrirani. Količina vode koja vam je potrebna dnevno ovisi o vašoj težini, razini aktivnosti i klimi u kojoj živite. Ako ste žedni, to znači da ste već dehidrirani. Pripazite na druge znakove dehidracije poput rijetkog mokrenja, tamne boje mokraće, umora i glavobolje. Ako ste pušač, obavezno prestanite pušiti. Pušenje može doprinijeti upali papila na jeziku, što olakšava zarobljavanje prljavštine i mrtvih stanica. To se stvara izvrsno okruženje za rast bakterija. Dim sadrži kemikalije koje su štetne za tkiva usta. Također, smanjite konzumaciju alkohola. Prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati upalu okusnih pupoljaka jezika. Konzumacija alkohola čini vas sklonijim dehidraciji. Sve ove stvari će vam pomoći u rješavanju bijelog jezika.


Tagovi: