Bijeli iscjedak – kada se trebamo zabrinuti, a kada ne

Bijeli iscjedak - kada se trebamo zabrinuti, a kada ne

Bijeli iscjedak, vrste normalnog bijelog iscjetka

Rodnica ima veliku ulogu kada je u pitanju održavanje ženskog zdravlja. Vaginalni iscjedak je uvijek prisutan kod svake žene i zapravo je pokazivatelj zdravlja. Sami iscjedak se normalno sastoji od vode, cervikalne sluzi, odbačenih epitelnih stanica, bakterijske flore koja ima svoju zaštitnu ulogu, elektrolita i niza drugih sastojaka. Bijeli iscjedak se dijeli na nekoliko vrsta a njih možemo razlikovati po količini, boji, teksturi i samome mirisu.

Osobine samog iscjetka se mijenjaju pod utjecajem hormona, a oni ovise o dobi žene kao i samoj fazi menstrualnog ciklusa. Bijeli iscjedak nikada nije razlog za brigu ako on nije obilan, ako nema mirisa niti grudice, i ako sa sobom ne nosi simptome poput svrbeža, peckanja sluznice. Koje su vrste normalnog bijelog iscjetka?

Elastični, prozirni ili mliječni iscjedak koji se pojavljuje pretežito u vrijeme ovulacije ili kada je žena seksualno uzbuđena. Obilni, gusti, mrvičasti iscjedak koji je bijelo žute boje je normalan za vrijeme trudnoće. Gusti i kremasti iscjedak bijele boje je normalan prije mjesečnice. Iscjedak je normalna pojava kod svake žene i dokle god on ne sadrži miris, i dok ne uzrokuje simptome vaginalne infekcije on je sasvim zdrav. Važno je naglasiti kako jedan od uzroka iznenadnog, drugačijeg ili obilnijeg iscjetka može biti stres.

Bijeli iscjedak, kada se zabrinuti zbog bijelog iscjetka

Najčešći alarm je gust i grudičasti bijeli iscjedak koji sa sobom nosi znakove gljivične infekcije ili kandide. Ovakav iscjedak je gust, grudičast, bijeli, i nema nikakvog mirisa. Sa sobom najčešće donosi iritaciju, svrbež, osjećaj peckanja u području vagine, oticanje stidnice i donosi bol pri spolnom odnosu. Ovakva infekcija prema istraživanjima pogađa tri od četiri žene u jednom dobu njihova života. Kako bi izbjegli navedeni iscjedak važno je voditi brigu o vaginalnoj higijeni i njegovati svoj imunitet.

Važno je naglasiti da uzimanje antibiotika može narušiti prisutnost dobrih bakterija u vagini, što može dovesti do razvoja gljivične infekcije. Kod korištenja antibiotika preporučuje se i uzimanje probiotika kako bi se održala normalna vaginalna flora. Iscjedak neugodnog mirisa je simptom bakterijske vaginoze, stanje koje pokazuje neravnotežu između laktobacila i anaerobnih bakterija. Rodnica će biti pomalo nadražena radi poremećaja u vaginalnoj flori. Kod razvoja infekcije ono se liječi antibioticima.

Rijetki bijeli iscjedak s pjenastom tekućinom, ovdje iscjedak još može biti žute ili zelene boje. Ovdje je iscjedak obilan, prati ga neugodan miris, a stidnica je crvena i natečena. Svrbež, bolno mokrenje i bolni seksualni odnos također mogu biti prisutni. Iznimno je bitno zatražiti pregled kod ginekologa ukoliko se primijeti takav iscjedak jer on s sobom nosi brojne komplikacije među kojima je sterilnost. Svaka promjena u iscjetku je razlog za zabrinutost, zato je važno da se žena upozna s uobičajenim varijacijama iscjetka koji su prisutni tijekom ciklusa.

Bijeli iscjedak, pomoć kod obilnog iscjetka

Obilni bijeli iscjedak je pojava s kojom će se svaka žena susresti, i nažalost to često zna biti neugodno. Ono što možete napraviti kako bi to spriječili je izbjegavati tampone pomoću kojih se unašaju nove bakterije u rodnicu, treba nositi pamučno donje rublje i isto tako redovito mijenjati dnevne uloške ukoliko ih nosite. Dnevni ulošci su tanji i manji ulošci koji služe za upijanje iscjedaka. Važno je održavati vaginalno područje čistim i suhim jer tako se sprječava mogućnost razvoja raznih bakterija.

Također treba paziti na proizvode koji se koriste za pranje intimnog područja, što prirodnije to bolje. Danas se nažalost još mnoge žene srame razgovora o svojem intimnom području, točnije srame se priznati ukoliko imaju problema s iscjetkom. Bijeli iscjedak je normalna pojava, no postoje dobre i loše vrste iscjetka koje je potrebno razlikovati kako bi znali o čemu se točno radi. Vodite brigu o svojem intimnom području i nemojte se sramiti zatražiti stručno mišljenje ginekologa kada primijetite da je došlo do promjene u izgledu vašeg iscjetka. Vaše zdravlje je najbitnije.


Tagovi: