Bijeli čaj – prednosti konzumiranja ovog napitka

Hrana i piće

Bijeli čaj - prednosti konzumiranja ovog napitka

Bijeli čaj, ljekoviti čaj

Blagodati Bijelog čaja su već odavno poznate mnogim čajoljupcima, no njegove prednosti sve više uviđaju i oni koji uživaju u šalici toplog napitka. Bijeli čaj se u kineskoj medicini gleda kao na eliksir mladosti, dugovječnosti i ljepote. Važno je naglasiti da za razliku od primjerice Žutog, Zelenog i Crnog čaja on je još dosta nepoznat.

Navedeni čaj se samo bere nekoliko dana u godini u Fujian provinciji Kine. Tajna Bijelog čaja leži u njegovoj ljekovitosti. Kada dolazi sezona berbe vrlo je bitno kako se tretiraju listovi tijekom procesa berbe. Ovdje se ubiru samo najfiniji i najmlađi listići kao i pupoljci koji još po sebi imaju malene bijele dlačice. Kada se čaj osuši, navedene bijele dlakice daju srebrnkasto bijelu boju i od tuda dolazi i naziv samoga čaja. Bijeli čaj ima mnogobrojne prednosti. Važno je naglasiti da je ovo jedinstveni čaj. U cijelom njegovom procesu obrade dolazi do minimalne fermentacije koja se zapravo događa samo za vrijeme sušenja.

Bijeli čaj, prednosti i sastav bijelog čaja

Zbog samog procesa berbe i sušenja Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima. On sadržava 25 % manje kofeina od Zelenog čaja, zapravo prosječno sadržava 15 mg kofeina u usporedbi s Crnim čajem koji sadržava 40 mg kofeina. Radi ovoga konzumirati ga mogu i djeca i oni koji nisu obožavatelji kofeina. Navedeni čaj se najčešće pije preventivno kako bi ojačao imunološki sustav.

Naveli smo kako Bijeli čaj krije određene prednosti, njegova najveća prednost krije se u visokoj koncentraciji katehina i polifenola koji ga čine izuzetno zdravim. Riječ je o poznatim antioksidansima koji pomažu u jačanju imuniteta i prevenciji bolesti. Polifenol je poznat po svojem reguliranju i jačanju imuniteta. Poznato nam je da svaki put kada smo bolesni nam se kaže da popijemo čaj, no preventivno ispijanje Bijelog čaja može pomoći da nam imunitet uvijek ostane snažan i djelotvoran na razne vanjske faktore. Danas na tržištu možemo pronaći 3 vrste Bijeloga čaja, dvije potječu iz Fujian provincije u Kini, a treći iz indijske regije Darjeeling i upravo je on najpoznatiji kod nas u Hrvatskoj.

Bijeli čaj, priprema i konzumacija

Priprema Bijelog čaja je također specifična, mora se paziti ne samo na kvalitetu vode već i vrijeme njegovog namakanja. Što ovo zapravo znači? Voda ne smije biti vruća već mlaka, a vrijeme namakanja igra veliku ulogu kod pripreme radi njegovih ljekovitih svojstava. Maksimalno namakanje bijelih čajeva bi trebalo trajati najviše 3 minute. Zašto?

Ako se Bijeli čaj namače dulje od 3 minute on može promijeniti svoju kemijsku strukturu i postati gorak u okusu. Savršena temperatura za Bijeli čaj je od 70 do 80 stupnjeva. Navedeni čaj ima jako blag okus, zapravo ima laganu i slatku notu koja podsjeća na med. Okus je čist, svjež, ponekad može biti cvjetast ali je uglavnom slatkasti. Nježnog je okusa bez gorčine.

Gorčina u navedenom čaju se može pojaviti onda kada on predugo stoji u vodi ili kada je temperatura vode previsoka. Priprema Bijelog čaja kao i konzumacija Bijelog čaja je specifičan proces na koji valja obratiti pozornost kako bi u potpunosti mogli uživati u njemu. Navedeni čaj se može piti u bilo koje doba dana, no s obzirom na to da on ima opuštajuće djelovanje preporuka je piti ga pred spavanje.
Tagovi: