Bijele mrlje na koži – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Bijele mrlje na koži - uzrok i liječenje

Pojavile su vam se bijele mrlje na koži? Ovo su uzroci!

Svaka nova pojava na našem tijelu može nam stvoriti neugodnost na psihičkoj razini. Ne morate biti hipohondar da biste se krenuli pitati zašto vam se to događa i koji je uzrok. Jedna od takvih pojava tj. promjena na tijelu zasigurno mogu biti bijele mrlje na koži. Odmah u startu možemo vas utješiti i reći da su bijele mrlje na koži uglavnom bezopasne. Ipak, ovisno o tome gdje se pojave, mogu predstavljati estetski problem.

U rijetkim slučajevima, može biti riječ i o ozbiljnoj bolesti. Kako bismo razumjeli sve navedeno, potrebno je krenuti od uzroka. Uzroci ove pojave mogu biti razni, od unutarnjih promjena u tijelu, preko gljivica i virusa pa sve do vitaminske deficijencije. Ako se bijele mrlje pojave kod djece ne brinite, radi se o situaciji kada je keratin zarobljen, te takve mrlje nestanu same za par tjedana. Mrlje kod odraslih mogu nastati zbog korištenja neodgovarajućih krema za lice, a može se raditi i o bradavicama. Uzrok također može biti i nedostatak vitamina A i D.

Ovako se liječe bijele mrlje na koži

Kao što ste vidjeli, uzroci bijelih mrlja mogu biti različiti. Upravo ovisno o uzroku će se određivati liječenje. Svakako je korisno obratiti se dermatologu i upitati ga za savjet kako postupati s takvim mrljama. Tekst koji ćemo iznijeti u nastavku, a koji se odnosi na liječenje bijelih mrlja na koži, potpuno je informativne naravi i nije mišljenje liječnika. Bijele mrlje na koži se mogu uklanjati pilingom od šećera i limuna, medom i ricinusovim uljem. Ako je uzrok bijelih mrlja bradavica, ona se pak uklanja laserom i krioterapijom. U slučaju da je uzrok bijelih mrlja nedostatak vitamina, potrebno je unositi taj vitamin koji nedostaje.

Ako u bijele mrlje na koži pak posljedica gljivica, potrebno je otkloniti uzrok nastanka gljivica. To se postiže raznim sprejevima i redovitom higijenom. Postoji mogućnost da se probali sve navedeno ali niste uspjeli otkloniti bijele mrlje. U tom slučaju potrebno je ponovno konzultirati se sa liječnikom i pitati ga za savjet.

Bijele mrlje na koži kao posljedica vitiliga

U određenim slučajevima, bijele mrlje na koži će uzrokovati vitiligo. O kakvoj bolesti se radi? To je stečena bolest kod koje osoba ima oštro ograničene i izražene bijele mrlje na različitim dijelovima tijela poput lica, ruku, nogu i trbuha. Na tim područjima dolazi do gubitka pigmenta i ta područja se bojom veoma razlikuju od boje ostatka tijela. Učestalost ove bolesti je 1 do 2 %.

Osoba koja je oboljela osjeća veliku razinu stresa i nezadovoljstvo zbog estetskog izgleda koji nije konvencionalno prihvaćen kao lijep. Ove bijele mrlje na koži mogu kroz vrijeme i mijenjati svoju veličinu, spajati se u veće mrlje i voditi do još većih neugodnosti. Može početi u bilo kojoj dobi al najčešće se javlja u 20-tim godinama života. Podjednako će zahvaćati oba spola. Oboljela osoba morat će uložiti povećanu pažnju ako se izlaže suncu jer su takve mrlje posebno osjetljive. Nažalost, ova bolest je neizlječiva te je primjerenije sredstvo kozmetička kamuflaža.

Tagovi: