Vitiligo bolest – depigmentacija kože

Ljepota i zdravlje

Vitiligo bolest - depigmentacija kože

Kako prepoznati vitiligo bolest

Najjasniji znak da netko ima vitiligo bolest su pojave na koži koja je depigmentirana ili svjetlija od ostatka kože. Blijedi dijelovi kože imaju jako malo ili uopće nemaju melanina, prirodnog pigmenta kože. Ova mjesta na koži mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, no najčešće se isprva pojavljuju na dijelovima tijela koji su najizloženiji suncu, na licu, rukama, stopalima i sličnim mjestima. Također, nije neobično da se depigmentacija kože pojavi na preponama, ispod pazuha i na dijelu oko pupka.

Ostali znakovi da imate vitiligo bolest su preuranjena depigmentacija kose koje postaje sijeda ili bijela, posvjetljivanje dlaka na trepavicama i obrvama, česte upale očiju i ušiju koje mogu dovesti do gubitka vida ili sluha, gubitak pigmenta kože na području oko nosa i usta, te čak i promjena boje očiju. Svi ostali simptomi pojave ove bolesti su individualni. Ovisi od osobe do osobe koji će se točno simptomi i kojom brzinom pojaviti, te do koje veličine se ta mjesta na koži mogu širiti volumenom.

Vitiligo bolest i njeni uzroci

Vitiligo bolest je smatrana autoimunim poremećajem kod kojeg tijelo nastoji uništiti neke dijelove. Do ove bolesti dolazi kada imunološki sustav tijela počne napadati i ubijati stanice pigmenta koje se nalaze na koži, što uzrokuje nastanak mjesta na koži na kojoj ima jako mali broj ili uopće nema pigmenta.

Melanocitne stanice su stanice koje proizvode melanin, koji koži, očima i kosi daje njihov pigment i određenu boju prirodno. Postoji par uzroka zašto bi se razvila vitiligo bolest, točnije zašto bi imunosne stanice tijela počele napadati i uništavati stanice kože. Dakle, jedan od najčešćih uzroka ove bolesti jest obiteljska anamneza i općenito genetski kod u tijelu osobe. Postoji 50 vrsta gena koje se povezuje sa time da su uzrok vitiliga.

Također, jedan od uzroka ovog stanja su i vanjske okolnosti koje mogu utjecati na njegovu pojavu. Može se pojaviti kao rezultat već postojećim genetskim stanjem uz utjecaj vanjskih okolnosti koje su izazvale autoimuni odgovor na sve okolnosti zajedno. Uzrok ovog stanja može biti i postojanje nekog autoimunog poremećaja ili bolesti u tijelu.

Vitiligo bolest i kako znati da li ju imate

Ako sumnjate na to da imate vitiligo bolest, posjetite svog liječnika ili dermatologa da bi vas liječnik mogao upozoriti na neke stvari na koje morate pripaziti ako uistinu imate ovu bolest. Saznajte je li neka osoba u vaše bližem srodstvu imala ovu bolest, jer ako nije morat ćete obaviti neke pretrage.

Ukoliko imate vitiligo bolest, potrebno je napraviti pretrage da bi se saznalo imate li neku autoimunu bolest koja uzrokuje ovo stanje ili ste možda počeli bolovati od ovog stanja zbog toga što ga je potaknuo stres ili neka druga okolnost. Nakon pregleda vaše kože i dijelova kojima je zahvaćeno, vaš će liječnik zahtijevati i obaveznu biopsiju vaše kože kojom ćete saznati jesu li melanociti još prisutni u vašoj koži.

Također, moguće je da ćete morati obaviti i neke krvne pretrage kako bi se provjerilo vaše zdravlje i je li ovo stanje na njega utjecalo na bilo koji način. Bitno je i da obavite pregled očiju i vašeg vida ako vam je dijagnosticirana ova bolest kako bi se utjecaj bolesti na oči mogao barem probati spriječiti.

Tagovi: