Betaloc zok – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Betaloc zok - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Betaloc ZOK - primjena i djelovanje

Betaloc ZOK je lijek koji sadrži metoprolol, a to je beta blokator koji se koristi za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Ovaj lijek se obično propisuje za liječenje visokog krvnog tlaka, angine pektoris odnosno boli u prsima uzrokovan nedostatkom kisika u srcu, aritmije odnosno nepravilnog srčanog ritma i za prevenciju srčanog udara. Djelovanje lijeka se temelji na blokiranju djelovanja adrenalina na srčani mišić, što dovodi do smanjenja brzine otkucaja srca, snižavanja krvnog tlaka i smanjenje opterećenosti srca. Ovaj lijek također može poboljšati protok krvi kroz srce i smanjiti potrebu srčanog mišića za kisikom, što pomaže kod ublažavanja simptoma angine pektoris. Betaloc ZOK je modificirano oslobađajuća tableta koja se oslobađa u tijelu postepeno kroz dan, što znači da lijek djeluje dulje vrijeme. Zbog njegovog oslobađajućeg karaktera, ovaj se lijek uzima samo jednom na dan, što je olakšanje za pacijenta koji uzima ovaj lijek jer im omogućuje lakše pridržavanje terapije bez mogućnosti zaborava na uzimanje lijeka.

Betaloc ZOK - upute i nuspojave

Betaloc ZOK se obično uzima jednom dnevno i to ujutro nakon doručka uz čašu vode. Doza lijeka ovisi o vrsti bolesti i ozbiljnosti simptoma. Liječnik će utvrditi optimalnu dozu za svakog pacijenta i prilagoditi je prema potrebi. Kao i svaki drugi lijek, tako i Betaloc ZOK može kod nekih pacijenta uzrokovati određene nuspojave. Nuspojave ovog lijeka su obično blage i prolaznog karaktera, no neki pacijenti mogu iskusiti ozbiljnije oblike nuspojava. Moguće nuspojave su glavobolja, vrtoglavica, osjećaj slabosti, problemi sa spavanjem, probavne smetnje, mučnina, proljev, bol u trbuhu, zatvor, poremećaj srčanog ritma, niski krvni tlak, bradikardija ili sporiji rad srca, pojava simptoma astme, problemi s disanjem, promjene u vidu, hladne ruke ili noge, problemi s erekcijom ili smanjeni libido. Ukoliko se pojave neki od ovih gore spomenutih nuspojava, veoma je važno obavijestiti svojeg liječnika. U nekim slučajevima, liječnik će Vam morati smanjiti dozu ovog lijeka ili ga zamijeniti s nekim drugim lijekom.

Betaloc ZOK - cijena i iskustva

Betaloc ZOK tablete se moraju čuvati što dalje od male djece kako bi se izbjegla mogućnost od konzumacije ovih tableta jer kod djece mlađe od 6 godina mogu uzrokovati opasne po život posljedice. Nakon što tabletama istekne rok valjanosti, ne smiju se više dalje koristiti te se trebaju odložiti na za to određeno odlagalište smeća. Datum roka valjanosti Vam je navedeno na samoj kutiji lijeka, te ujedno je označeno i na blister pakiranju. Lijek dolazi u tri različite gramaže, a sadrže dvije glavne djelatne tvari, a to su metoprololsukcinat i metoprololtartarat. Jedna tableta sadrži 25 miligrama, 50 miligrama i 100 miligrama metoprololtartarata, što odgovara 23,75 miligramu, 47,5 miligramu i 95 miligramu metoprololskucinata. Također, Betaloc ZOK tablete sadrže i druge pomoćne tvari, a to su etilceluloza, celuloza, parafin, tvrdi makrogol, titanijev dioksid, silicijev dioksid, hipromeloza, natrijev stearilfumarat i hidroksipropilceluloza. Lijek se izdaje na recept u ljekarni gdje se može kupiti po dobroj cijeni. Iskustva ljudi koji su do sada isprobali ovaj lijek imaju samo riječi hvale te mnogi su iskazali kako im je ovaj lijek uvelike pomogao kod liječenja krvnog tlaka i drugih srčanih problema.


Tagovi: