Bešamel umak kako se pravi

Bešamel umak kako se pravi

Bešamel umak kako se pravi po receptu

Bešamel je klasik u kuhinji svakog kuhara, ali i neodoljiv umak za pregršt domaćih jela. Ipak, jedna od najčešćih nedoumica koja postoji među ljubiteljima kulinarskih avantura je bešamel umak kako se pravi po receptu. Ovaj umak kreirao je Auguste Escoffier, gastronomski stručnjak poznat po popularizaciji tradicionalnih načina pripreme hrane.

Njegov je prijedlog bio da se na popis umaka uvrsti bešamel od pšeničnog brašna. No kada je riječ o klasičnim ili modernim receptima, mnogi ga rade u klasičnoj varijanti ili na bazi mlijeka. Za razliku od drugih vrsta umaka, kod pripreme bešamela nastaju brojni problemi, bilo da je pregust, previše tekuć ili pun grudica. Dakle, rijetko ispadne kako treba. No razloga za brigu nema, jer ako ne znate bešamel umak kako se pravi, sam proces pripreme je vrlo jednostavan, uz mogućnost eksperimentiranja s okusima. Limuni, naranče i razne vrste sireva izvrstan su primjer kako bešamel može imati odličan okus i teksturu.

Bešamel umak kako se pravi korak po korak

Iako postoji bezbroj savjeta bešamel umak kako se pravi, puno ćete vremena uštedjeti u pripremi recepta ako ga napravite u tri dijela. Priprema je laka. Za bešamel potrebno je pola litre mlijeka, 3 žlice pšeničnog brašna, 2 žlice maslaca, sol, papar i muškatni oraščić po ukusu. Mlijeko se prvo pomiješa sa začinskim biljem i po želji s češnjakom koji se kasnije izvadi.

Stavite maslac u tavu i pustite da se otopi. Zatim dodati brašno, malo smanjiti vatru i snažno miješati da se dobije kremasta masa. Mlijeko dodavati postepeno uz stalno miješanje žicom da se ne stvore grudvice. Neka kuha par minuta, dok se ne zgusne. Ako je umak pregust, onda je najbolje dodati mlijeko uz stalno miješanje. Začini se solju, paprom i svježe naribanim muškatnim oraščićem koji će mu dati poseban okus. Da ne bude grudica, smanjite vatru i snažno miješajte pjenjačom. Bešamel je osnovna osnova za izradu ostalih umaka, što omogućuje stvaranje kvalitetnih jela. Kao što vidite, ne morate biti vrsna kuharica da biste znali bešamel umak kako se pravi korak po korak.

Bešamel umak kako se pravi od mlijeka

Danas se može naći bezbroj zanimljivih opcija bešamel umak kako se pravi. Ali uvijek je zanimljivo isprobati neke nove mogućnosti kod kuće. Ako ne koristite obično kravlje mlijeko, idealno je isprobati neku drugu opciju, poput sojinog ili bademovog mlijeka. Budući da zamjenjuju kravlje mlijeko, mogu se koristiti u slatkim i slanim jelima, poput bešamela.

Ako ne znate bešamel umak kako se pravi ili vas od njegove pripreme boli glava jer se lijepi za dno, ima grudica ili nema odgovarajuću konzistenciju, najvažnije je pridržavati se nekih osnovnih savjeta. Što se tiče konzistencije ovog umaka, mora biti vrlo gust, čak i ohlađen ako radite mesne krokete. Ako se dodaje ribljim jelima ili tjestenini, onda mora biti tečniji. Što se tiče količine sastojaka, važno je znati da treba staviti malo više brašna nego maslaca, inače će umak biti pregust, a premalo brašna nije dovoljno da se zgusne. Idealan je umak za gratiniranje, a može se kombinirati sa začinskim biljem i gljivama. Preporuča se uz jela od mesa, ribe i povrća.


Tagovi: