Bazofilni granulociti povišeni – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Bazofilni granulociti povišeni - uzrok, simptomi i liječenje

Kakvu ulogu imaju bazofilni granulociti?

Krv se sastoji od crvenih i bijelih krvnih stanica i trombocita. Bijele krvne stanice ili leukociti odgovorni su za obranu tijela od infekcije i upale. Dijele se na: granulocite (neutrofili, eozinofili, bazofili) i negranulocite, što uključuje monocite i limfocite. Bazofilni granulociti ili bazofili potječu iz koštane srži. Prisutni su u vezivnom tkivu koje okružuje kapilare i serozne membrane. Pripadaju najmanjim stanicama niza granulocita. Njihove referentne vrijednosti mjere se analizom krvi.

Imaju iznimno važnu ulogu u imunološkom sustavu i alergijskim upalama. Ako se sumnja na infekciju, tada bazofili oslobađaju histamin i heparin.
Bazofilni granulociti cirkuliraju u krvotoku i po potrebi prolaze kroz različita tkiva. Kada imunološki sustav prepozna infekciju, reagiraju s drugim stanicama. U krvi su prisutni u vrlo malim koncentracijama. Kada govorimo o njihovoj specifičnoj ulozi u tijelu, doprinose vazodilataciji, osiguravaju normalan rast kapilarnih mreža i smanjuju agregaciju trombocita. Također ne dopuštaju stranim tvarima da prodru u tijelo i dalje se šire.

Povišeni bazofilni granulociti u tijelu

Što znači kada su bazofilni granulociti povišeni? Kada osoba ima povišene bazofile, to je bazofilija. Ovo stanje nije bolest samo po sebi. Može biti uzrokovano mnogim razlozima, a među najčešćim su policitemija. Povišeni bazofilni granulociti također su povezani s virusnom infekcijom, astmom, rinitisom, hipotireozom, anemijom, zatajenjem bubrega, tuberkulozom, reumatoidnim artritisom, leukemijom. Povišeni bazofili ukazuju na alergijske ili upalne reakcije. Parametri krvi se mijenjaju s godinama, ali ovo pravilo ne vrijedi za bazofile.

Ako su razine bazofilnih granulocita povišene u krvi, to prvenstveno ukazuje na moguću infekciju i razvoj imunološkog odgovora. Kod žena s povišenim bazofilima potrebno je provjeriti hormonalni status. Često ovo povećanje može ukazivati na razvoj tireoiditisa. U ovom slučaju simptomi ovog poremećaja očituju se kroz pretilost, smanjenu učinkovitost i gubitak sluha. Bazofilija ponekad može ukazivati na visoke razine estrogena u krvi tijekom trudnoće, a može biti prisutna i u prvom tromjesečju trudnoće. Kada je broj bazofila nizak, radi se o bazopeniji. Javlja se kada je proizvodnja bijelih krvnih stanica u koštanoj srži smanjena.

Što učiniti ako su bazofilni granulociti povišeni

Povišeni bazofilni granulociti mogu dovesti do određenih bolesti, a razlozi njihovog povećanja mogu se utvrditi laboratorijskim analizama. Naime, puno ovisi o tome što je dovelo do bazofilije. Ako se radi o infekciji, tada će simptomi biti povišena temperatura i opća slabost. Ako je bazofilija posljedica alergena koji je ušao u tijelo, tada su prisutni kihanje i svrbež u očima. Što učiniti kada su bazofilni granulociti povišeni? Najčešće povećanje razine bazofila u krvi ne zahtijeva poseban tretman, jer je posljedica određenog poremećaja u tijelu.

Ali liječenje bi trebalo biti usmjereno na uklanjanje upale ili infekcije, kako bi se razina bazofila vratila u normalu. Za normalizaciju bazofila, liječnik može propisati određene protuupalne ili antivirusne lijekove, vitamine, sredstva na bazi željeza i pripravke koji će poboljšati rad štitnjače. Ako se razina bazofila poveća zbog anemije, tada se preporučuju namirnice poput crvene ribe, jabuke, cikle, plodova mora i vitamina B12. Bazofilija se liječi u većini slučajeva kada se otkloni uzrok njezina nastanka, odnosno temeljna bolest.

Tagovi: