Barokomora – što je, kako, kada i zašto se koristi

Barokomora - što je, kako, kada i zašto se koristi

Barokomora je terapijska komora za udisanje čistog medicinskog kisika pod tlakom

U pokušaju da se pomogne nastradalim roniocima da se oporave od dekompresijske bolesti stvoren postupak za koji se tijekom upotrebe utvrdilo da pomaže i kod mnogih drugih bolesti i poteškoća. Barokomora je terapijska komora za udisanje čistog medicinskog kisika pod tlakom koji liječi rane, dijabetičko stopalo, crohnovu bolest, upalu crijeva, trovanje, ulcerozni kolitis, opekline, anemiju, posljedice zračenja, moždane arterijske embolije i mnoge druge bolesti, a ubrzava zacjeljivanje prijeloma kostiju i općenito jača imunitet.

Barokomora se ne preporučuje osobe koje imaju upalu gornjih dišnih puteva, problema sa srednjim uhom, ranijim operacijama u prsnim organima, trudnicama, osobama koje boluju od astme, emfizema pluća, osobama pod visokom tjelesnom temperaturom, kao ni osobama koje pate od klaustrofobije. Terapije medicinskim kisikom se provode kod traumatskih ozljeda mozga, tumora, fibromialgije, migrene, Parkinsonove bolesti, depresije i mnogih drugih bolesti iako nema pravih dokaza da i djeluju kod navedenih bolesti, ali što se više koriste više se činjenica prikuplja.

Barokomora zahtijeva pripremu pacijenta prije ulaska u zatvoreni prostor pod tlakom

Pripreme za terapiju medicinskim kisikom pod tlakom uključuju snimanje pluća, srca i spirometriju, a liječniku prije ulaska u komoru trebate nabrojati koje sve lijekove uzimate. Barokomora zahtijeva pripremu pacijenta prije ulaska u zatvoreni prostor pod tlakom, budite u udobnoj, pamučnoj odjeći, bez šminke, parfema i dezodoransa. Trebate i potvrdu svog liječnika da smijete koristit barokomoru, izjavu da smijete koristiti ovu terapiju i da nemate nikakve kontraindikacije. Jesti smijete najmanje sat i pol prije tretmana i obavezno obavite toaletne potrebe prije.

Ni pušiti ne bi smjeli barem dva sata prije ulaska u komoru, a klonite se i gaziranih pića. Barokomora za vama zatvara vrata na 60 minuta, tlak se u njoj postupno povećava u prvih 15 minuta, masku za disanje stavljate tek kada se tlak podigne do predviđene razine za vaše tegobe. Nakon završenog tretmana tlak se opet postupno snižava oko 15 minuta. Stručni personal je s vama u barokomori, kako bi pratili tretman i bili vam pri ruci.

Hipobarična i hiperbarična barokomora, sve u jednom uređaju

Terapija medicinskim kisikom se ne koristi samo za liječenje određenih bolesti, koriste je i sportaši za oporavak i pripreme, a oni najuspješniji imaju svoje privatne barokomore. Hipobarična i hiperbarična barokomora, sve u jednom uređaju, što osigurava ljudima boravak u sredini 100% kisika na povišenom tlaku (+ 0-3 bara), na sniženoj koncentraciji kisika na 10-21% i sniženog tlaka (- 0,5 bara), već prema potrebama osoba koje su u tretmanu, a sportaši obično imaju i svog osobnog liječnika koji sve nadzire.

Barokomora se može koristiti za mnoge bolesti, ali se neke bolesti ne mogu ovako terapirati preko uputnice HZZO-a, pa to unaprijed provjerite. Koliko košta korištenje barokomore bez uputnice morate isto tako provjeriti, jer cijene možda nisu svuda iste. Iznenadna gluhoća ili menierova bolest se odlično tretiraju na ovaj način kao i sportske ozljede, a terapija pojačava i djelovanje antibiotika i nekih drugih lijekova, a opće zdravstveno stanje se osjetno popravlja.


Tagovi: