Barcelona što vidjeti

Barcelona što vidjeti

Barcelona - općenito o gradu

Barcelona je jedan od najvažnijih gradova u Španjolskoj i glavni grad Katalonije. Smještena na sjeveroistoku Pirinejskog poluotoka, poznata je po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, impresivnoj arhitekturi, mediteranskoj klimi te dinamičnom urbanom životu. Barcelona je domaćin brojnim muzejima, galerijama i kulturnim institucijama. Nacionalni muzej umjetnosti Katalonije i Picasso muzej su samo neki od primjera. Slavni arhitekt Antoni Gaudî ostavio je dubok pečat na Barcelonu svojim jedinstvenim stilom. Sagrada Familia, Park Güell i Casa Batllô su neki od remek-djela koja privlače milijune posjetitelja svake godine. Grad je poznat po svojoj eklektičnoj arhitekturi. Gaudi, kao i drugi arhitekti poput Lluîs Domènech i Josep Puig i Cadafalch, ostavili su neizbrisiv trag na gradsku siluetu. Gotička četvrt Barri Gòtic odiše poviješću i uskim popločanim ulicama, dok su La Rambla i Plaça de Catalunya živopisna središta grada. Katalonska kuhinja je bogata i raznovrsna. Tipična hrana uključuje tapase, paellu, fideuà, ali i slavna katalonska jela poput crema catalana i calcots. Grad ima prekrasne plaže, uključujući Barceloneta, koje pružaju odličan bijeg od gradske vreve. Sredozemno more pruža priliku za uživanje u vodenim aktivnostima i opuštanje uz obalu. Grad je domaćin različitih festivala tijekom godine. Primjerice, La Mercè je veliki gradski festival koji se održava u rujnu i obiluje koncertima, paradama i vatrometom, te također nudi bogati noćni život za svoje stanovnike i posjetitelje.

Barcelona - što vidjeti od znamenitosti

Barcelona nudi brojne znamenitosti i atrakcije vrijedne posjeta. Sagrada Familia je remek-djelo Antonija Gaudîja jedna je od najpoznatijih znamenitosti Barcelone. Sagrada Familia je katedrala koja se gradi od 1882. godine, a i dalje je nedovršena. Unutar crkve očekuje vas impozantna arhitektura i izuzetno umjetnički detalji. Park Güell je još jedno remek-djelo Gaudîja, Park Güell, jedan je od najljepših gradskih parkova na svijetu. Park je prepun šarenila keramičkih pločica, čudnih skulptura i šarmantnih staza, s prekrasnim pogledom na grad. La Rambla je najpoznatija promenada u Barceloni, prepuna trgovina, restorana, cvjećarnica i uličnih zabavljača. Šetnja La Ramblom odvodi vas od Plaça de Catalunya do mora, a tijekom šetnje možete uživati u živopisnoj atmosferi. Gotička četvrt ili Barri Gòtic je stari dio grada prepun uskih popločanih ulica, srednjovjekovnih crkava i povijesnih građevina. Casa Batllô i Casa Mila su dvije impresivne zgrade djela su Antonija Gaudîja i predstavljaju vrhunac modernističke arhitekture. Casa Batllô je poznata po svojim šarenim fasadama, dok je Casa Milà, poznata i kao La Pedrera, remek-djelo organskih oblika. Muzej Picasso je smješten u četvrti El Born. Muzej Picasso domaćin je jedne od najvažnijih zbirki Picassovih radova, posebno onih iz njegovog ranog razdoblja. Ako ste ljubitelj nogometa, ne propustite posjetiti stadion FC Barcelona - Camp Nou. Tu možete istražiti muzej kluba, stadion i doživjeti atmosferu jednog od najvažnijih nogometnih klubova na svijetu.

Barcelona - što nudi ovaj grad

Uz navedene ključne atrakcije, grad nudi mnogo drugih zanimljivih mjesta koja možete posjetiti. Planina Tibidabo pruža predivan pogled na grad. Na vrhu planine nalazi se zabavni park, crkva Sagrat Cor, televizijski toranj i vidikovac s kojeg možete uživati u panoramskom pogledu. Mercat de la Boqueria je tržnica smještena je na La Rambli i nudi širok izbor svježih proizvoda, lokalnih delikatesa, voća i povrća. Idealno mjesto za istraživanje lokalnih okusa. Susjedstvo El Raval poznato je po svojoj boemskoj atmosferi, umjetničkim galerijama, kulturnim centrima i raznovrsnim restoranima. Posjetite Centar za suvremenu kulturu Barcelona ili Muzej suvremene umjetnosti Barcelone. Akvarijum je smješten u Port Vell, akvarij Barcelona jedan je od najvećih morskih akvarija u Europi. Posjetitelji mogu vidjeti raznolikost morskih života u impresivnim podvodnim tunelima. Passeig de Gràcia je jedna od glavnih avenija u Barceloni, poznata po luksuznim trgovinama, restoranima i impresivnoj arhitekturi. Na Passeig de Gràcia možete vidjeti još nekoliko Gaudîjevih remek-djela, uključujući Casa Amatller i Casa Lleô Morera. Ako vas zanima povijest grada, Muzej povijesti Barcelone pruža dublji uvid u povijest Barcelone kroz različite izložbe i arheološke nalaze.


Tagovi: