Banke šalju važnu obavijest o prestanku odobravanja prešutnog prekoračenja! Uskoro nova pravila.

Banke šalju važnu obavijest o prestanku odobravanja prešutnog prekoračenja! Uskoro nova pravila.

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 10:58
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

U skladu s nedavnim propisima, banke su prisiljene prilagoditi svoje politike vezane uz prekoračenje limita na tekućim računima. Nova pravila, koja su uspostavljena s ciljem zaštite potrošača, postavljaju temelje za transparentnost i kontrolu nad financijskim aspektima povezanim s korištenjem minusa na računu. Provjerili smo kako su banke u Hrvatskoj reagirale na ove promjene i što to znači za njihove klijente.

Jedna od ključnih promjena odnosi se na obvezno informiranje klijenata o kamatnim stopama, troškovima i rokovima koji su povezani s prekoračenjem limita na tekućim računima. Banke su dužne jasno prikazati ove informacije kako bi klijenti bili svjesni financijskih implikacija koje mogu proizaći iz korištenja minusa na svom tekućem računu. Ova transparentnost omogućuje korisnicima bolju kontrolu nad svojim financijama i donošenje informiranih odluka.

Uz to, neke banke su odlučile prilagoditi svoje politike kako bi ublažile financijski teret za klijente. Neki su smanjili ili ukinuli naknade za prekoračenje limita, čime su smanjili troškove koji se odnose na korištenje minusa na tekućem računu. Ova mjera ima za cilj poboljšanje korisničkog iskustva i smanjenje financijskog opterećenja za korisnike tekućih računa.

Međutim, važno je napomenuti da se među bankama javljaju razlike u načinu provođenja novih pravila. Dok su neke banke pristupile smanjenju ili ukidanju naknada za prekoračenje limita, druge banke su zadržale svoje postojeće tarife. Ovo može rezultirati različitim financijskim uvjetima za klijente, ovisno o odabranim bankama.

Iako nova pravila donose pozitivne promjene u smjeru zaštite potrošača i transparentnosti, važno je da klijenti pažljivo pregledaju uvjete svoje banke i usporede ih s drugim dostupnim opcijama. Proučavanje informacija o kamatnim stopama, troškovima i rokovima pomoći će korisnicima tekućih računa da donesu informirane odluke i odaberu banku koja najbolje odgovara njihovim financijskim potrebama.

Zagrebačka banka

Zagrebačka banka je nedavno najavila planirane izmjene vezane za prešutno prekoračenje na tekućem računu. Prema njihovoj najavi, postojeće prešutno prekoračenje bit će podvrgnuto promjenama kako bi se osigurala bolja transparentnost i pravednost za sve korisnike.

Od 1. rujna prošle godine, Zagrebačka banka je već smanjila kamatnu stopu na prešutna prekoračenja s 7,96% na 5,47%. Također, primjenjuju ograničenje Efektivne kamatne stope (EKS) na isti način kao i za dopuštena prekoračenja. Ove izmjene omogućuju niže efektivne kamatne stope za prešutna prekoračenja.

Banka planira poslati ponudu ili poziv svojim korisnicima koji trenutno koriste prešutno prekoračenje. Ponuda će se odnositi na potpuni prijelaz s prešutnog prekoračenja na dopušteno prekoračenje. Klijentima će biti pružene mogućnosti migracije putem digitalnog bankarstva, odnosno m-zabe, što znači da nije potrebno posjetiti poslovnicu kako bi se potpisali novi ugovori.

Ukoliko korisnici ne prihvate ponudu za migraciju do krajnjeg roka, koji je određen kao 30. lipnja 2024., prešutno prekoračenje će biti ukinuto. Međutim, korisnicima će biti omogućena otplata prekoračenja na 12 mjesečnih obroka, ukoliko ga i dalje koriste.

Važno je napomenuti da će postojeći iznos prekoračenja ostati nepromijenjen do krajnjeg roka prihvaćanja ponude, osim ako korisnik sam zahtijeva promjenu ili ako dođe do gubitka primanja, što rezultira ukidanjem prešutnog prekoračenja.

Zagrebačka banka očekuje da će ponudu za migraciju poslati najkasnije do 30. lipnja 2023. S obzirom na taj rok, trenutno nisu primijetili značajno povećanje upita korisnika jer većina ima dovoljno vremena za prihvat ponude. Također, važno je napomenuti da je kamatna stopa na prešutna prekoračenja već snižena sukladno Memorandumu, što dodatno olakšava korisnicima donošenje odluke.

Privredna banka

Privredna banka nedavno je obavijestila svoje klijente o planiranim izmjenama vezanim za prešutno prekoračenje na tekućem računu. Prema njihovom priopćenju, određene promjene će se provesti kako bi se osigurala transparentnost i pravednost u postupanju prema svim korisnicima.

Prema najavi Privredne banke, od 19. lipnja 2023. prestaje odobravanje prešutnog prekoračenja na tekućem računu. Međutim, postojeći korisnici prešutnog prekoračenja zadržavaju prava na korištenje istog sve do 30. lipnja 2024.

Banka će korisnicima poslati ponudu ili poziv za potpuni prijelaz s prešutnog prekoračenja na dopušteno prekoračenje. To znači da će korisnici dobiti priliku da sklope novi ugovor o dopuštenom prekoračenju te da se pridržavaju uvjeta koji se odnose na to.

Korisnici imaju vremena do 30. lipnja 2024. da prihvate ponudu i sklope ugovor o dopuštenom prekoračenju. U slučaju da korisnici ne prihvate ponudu za dopušteno prekoračenje, Banka će najaviti ukidanje prešutnog prekoračenja. U tom slučaju, korisnicima će biti omogućena obročna otplata iskorištenog iznosa prekoračenja u skladu s propisima.

Važno je napomenuti da korisnici ne moraju posjetiti poslovnicu banke kako bi potpisali ugovor o dopuštenom prekoračenju. Banka će klijentima pružiti mogućnost da potpišu ugovor putem drugih kanala, poput digitalnog bankarstva ili mobilne aplikacije.

Sveukupno, Privredna banka provodi izmjene kako bi osigurala jasnije uvjete za korisnike i prilagodila se novim regulativama. Korisnicima će biti pružena podrška i informacije kako bi mogli donijeti informirane odluke o svojim financijama i prekoračenjima na tekućem računu.

Raiffeisen banka

Raiffeisen banka nedavno je najavila planirane izmjene vezane za prešutno prekoračenje na tekućem računu. Prema njihovom priopćenju, ove izmjene imaju cilj unaprijediti transparentnost i pravednost u postupanju s korisnicima.

Prema novim smjernicama, određene promjene će se primijeniti na prešutno prekoračenje. Banka će obavijestiti svoje korisnike o tim promjenama i pružiti sve potrebne informacije kako bi se korisnici mogli pravovremeno prilagoditi novim uvjetima.

Detalji o konkretnim izmjenama, uključujući kamatne stope, rokove i uvjete korištenja prešutnog prekoračenja, bit će jasno objašnjeni u obavijesti koju će korisnici dobiti od Raiffeisen banke. Očekuje se da će te informacije biti dostupne klijentima u najkraćem mogućem roku kako bi im se omogućilo donošenje informirane odluke o njihovom tekućem računu i prekoračenju.

Važno je napomenuti da Raiffeisen banka provodi ove izmjene kako bi se uskladila s promjenama u zakonodavstvu i regulatornim smjernicama te kako bi osigurala transparentnost i pravednost za sve korisnike. Banka će osigurati da korisnici budu obaviješteni o svim važnim aspektima vezanim uz prešutno prekoračenje te će im pružiti mogućnost postavljanja pitanja ili traženja dodatnih pojašnjenja kako bi im se olakšalo razumijevanje novih uvjeta.

Korisnicima se preporučuje da prate obavijesti i komunikaciju banke kako bi bili informirani o svim izmjenama i mogućnostima koje se odnose na njihovo prešutno prekoračenje. U slučaju nedoumica ili dodatnih pitanja, korisnicima je na raspolaganju služba za korisnike Raiffeisen banke koja će im pružiti potrebne informacije i podršku u vezi s tim izmjenama.


Tagovi: