Bakerova cista – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Bakerova cista - uzrok, simptomi, liječenje

Bakerova cista, koji su uzroci ciste koljena?

Bakerova cista (poplitealna) ili potkoljenična cista je oteklina u prostoru potkoljenice sa stražnje strane koljena koja uzrokuje smanjenje opsega pokreta, ukočenost zgloba koljena i bol u koljenu. Ako je cista manjih dimenzija može biti bez simptoma. Bakerova cista može nastati kao posljedica bolesti zglobova, reumatoidnog artritisa, osteoartritisa ili psorijatičnog artritisa. Bolnost se pojačava kod pregibanja u koljenu ili kod opružanja noge. Takve ciste lokalizirane su najčešće na stražnjoj strani koljena, u zakoljenskoj udubini, mogu biti različite veličine, od promjera veličine lješnjaka do veličine guščjeg jajeta. Razlog nastajanja može biti ponavljanje identičnih pokreta tijekom treninga na sportu ili kod obavljanja nekih posebnih poslova npr. zidarskih, zatim uslijed ozljede koljena, prenaprezanja u koljenu. Ciste mogu nastati i iz nepoznatog uzroka, te kao posljedica upalnih procesa u zglobu koljena. Ovakva cista ispunjena je tzv. sinovijalnom tekućinom koja inače podmazuje tetive i hrskavice u koljenima, a mogu se javiti češće kod osoba koje boluju od gihta, lupusa, hemofilije ili psorijaze.

Bakerova cista – simptomi

Simptomi koji su karakteristični za Bakerovu cistu mogu biti različiti i često zavise od veličine ciste. Kod malih cista ne mora biti simptoma bolesti, dok kod većih cista javljaju se otok područja i nadutost u zakoljenskoj udubini gdje se cista može napipati. Od simptoma možemo još nabrojati bol ili nelagodu prilikom fizičkih aktivnosti, osobito ako to uključuje savijanje koljena, kod potpuno ispravljene ili potpuno savijene noge. Bakerova cista se može povećavati i smanjivati, a može i puknuti ispod kože, što je također bolno i javlja se oteklina oko stražnje strane koljena. I nakon što cista pukne, ona se često opet vraća i to u kratkom vremenu. Ukoliko osjetite bol ili oticanje u koljenu i u listu, oteklinu ili kvrgu iza koljena, nakupljanje tekućine oko koljena te nestabilno, ukočeno koljeno, što prije se javite liječniku. Bakerova cista je benigna cista ali može biti slična nekim drugim vrstama tumora po svojem mikroskopskom izgledu.

Kako se dijagnosticira i liječi Bakerova cista?

Ako primijetite simptome ranije navedene koji upućuju na to da imate takav oblik ciste, odmah se javite liječniku. Nakon anamneze i kliničkog pregleda, liječnik će naručiti laboratorijsku i radiološku obradu, dijagnostički ultrazvuk, a ponekada će biti potrebno napraviti i magnetsku rezonanciju. Bakerova cista najčešće se liječi fizikalnom terapijom te nije potrebna operacija, a operacija je potrebna ako Bakerova cista stvara veliku nelagodu odnosno poteškoće u obavljanju bilo kakvih aktivnosti i ukoliko se cista ne smanjuje unatoč fizikalnim terapijama. Najvažnije je otkloniti uzrok nastajanja ciste jer ako to nije učinjeno, pa i ako se izvrši operacija ciste, ona se nažalost ponovno brzo vraća. Ponekad liječnici preporučuju i kućno liječenje odnosno terapiju kod kuće tzv. krioterapijom odnosno hlađenjem bolnog područja ledom, bitan je odmor od fizičkih aktivnosti, kompresivni zavoj kako bi se stabiliziralo zglobove. Kod velikih cista koje uzrokuju jaku bol liječnici propisuju kortikosteroidne lijekove za smanjenje upale, drenažnu terapiju kako bi se izvadio višak tekućine iz koljena i fizikalnu terapiju kako bi se ojačali mišići donjeg dijela tijela. Ukoliko ovakvo liječenje ne pridonese ozdravljenju, kako bi se izbjegla daljnja oštećenja, izvodi se i tzv. artroskopija – kirurška procedura pri kojoj se zglob ne mora otvarati i zatvarati već se na taj način čuva tkivo zgloba, a vrijeme takve operacije je kraće, također i vrijeme oporavka.

Tagovi: