Azitromicin (Belupo) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Azitromicin (Belupo) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Azitromicin tablete djelovanje i za što se koriste

Azitromicin tablete Belupo su lijek koji se koristi kao antibiotik skupine makrolidi. Ovaj antibiotik je namijenjen za liječenje infekcija uzrokovanim bakterijama i mikroorganizmima. Liječe se infekcije uha, pluća, nosa i ždrijela kao što su upala pluća, upala sinusa, upala krajnika i grla, te liječenje bronhitisa.

Azitromicin tablete su namijenjene i za liječenje infekcija mekih tkiva i kože kako što su gnojne upale čira i potkožnog tkiva. Moguća je i primjena u liječenju spolno prenosivih bolesti uzrokovanih klamidijom, mikroorganizmom koji izaziva ovu infekciju spolnih organa.

Ovaj lijek nije namijenjen djeci koji imaju manje od 45 kilograma tjelesne težine, te ukoliko ste trudni ili dojite o tome obavijestite liječnika koji vam je propisao ovaj lijek jer bi on mogao utjecati na razvoj bebe. Ukoliko konzumirate ovaj lijek možete bez problema upravljati vozilima i strojevima jer on ne utječe na pospanost i usporene reakcije koje su potrebne u vožnji i kod upravljanja strojevima. Lijek se uzima ili 1 sat prije obroka ili 2 sata nakon obroka kako bi se postiglo puno djelovanje lijeka. Terapija da bi bila uspješna treba se popiti cijela kako je liječnik i preporučio.

Azitromicin tablete nuspojave

Azitromicin tablete u svom sastavu sadrže laktozu pa ukoliko ste netolerantni na laktozu sa time upoznajte liječnika i savjetujte se o uzimanju ovog lijeka. Također ukoliko uzimate neke druge lijekove upozorite liječnika na te lijekove jer se tu uključuju i biljni i homeopatski lijekovi. Od tradicionalnih lijekova koji se ne bi trebali kombinirati sa ovim lijekom su lijekovi za razrjeđivanja krvi, lijekovi koji pomažu prihvaćanju transplantiranog organa, antacidi lijekovi za probavu, lijekovi ergot ili ergotamin, zatim lijekovi za liječenje protiv zastoja srca, lijekovi za alergije na pelud i kožne alergije.

Ujedno ukoliko imate bolesti jetre ili bubrega liječnik će morati prilagoditi dozu ovog lijeka kako ne bi došlo do pogoršanja u bolesti vaše jetre i vaših bubrega.

Nuspojave koje se mogu javiti tokom uzimanja Azitromicin tablete su poteškoće u disanju u obliku zviždanja, otekline lica, i očnih kapaka, osipi ili svrbeži, dugotrajan i mukotrpan proljev popraćen sluzi ili krvlju, nepravilan rad i poremećaj rada srca, te nizak krvni tlak. Kao nešto blaže nuspojave mogu se pojaviti mučnine, bolovi u trbuhu, vjetrovi, a vrlo često se javlja glavobolja, utrnulost i bockanje u udovima, gubitak apetita, poremećen vid i sluh, bolovi u zglobovima, te lijek može utjecati na smanjivanje limfocita i bikarbonata u krvnoj slici.

Azitromicin tablete iskustva

Osobe koje su koristile Azitromicin tablete svjedoče prilikom korištenja ovog lijeka o pojavi gljivičnih infekcija u usnoj šupljini ili rodnici. Kod nekih se javila alergijska reakcija ovisno o težini alergija koje osoba inače ima i njenoj osjetljivosti, pa može doći do oteknuća lica, očiju, grla pa i do gušenja, uz osip i svrbež.

Iskustva govore da može doći i do pojave mjehurića na dijelovima kože, pa čak i spolovilu, te da se osjeća pojačana osjetljivost kože na djelovanje sunčevih zraka. Uz to iskustva govore da može doći i do smanjenog osjeta dodira koji se u medicini naziva hipoestezija.

Kod nekih ljudi se korištenjem Azitromicin tablete izaziva pospanost, ali i nervoza i poremećen ritam sna, pa čak i nesanica. Uz oslabljen sluh ili zujanje u ušima moguće je i lupanje srca, a neki su osjetili i bol u prsima, kao i zatvor i bol u trbuhu sa proljevom i visokom tjelesnom temperaturom. Neke su osobe iskusile i poremećaj krvne slike, te opće stanje organizma kao loše uz gubitak snage, pa prema tome sa ovim lijekom treba vrlo oprezno. Iz tog razloga se i izdaje isključivo na recept liječnika i propisuje samo kad je prijeko potreban u liječenju antibioticima jer je vrlo snažnog djelovanja.


Tagovi: